Pronađi članak:

6. 7. 2012.

U App Store-u otktriven prvi trojanac


Nedavno predstavljena aplikacija Find and Call je trojanski konj. Dostupna je bila kako na iOS App Store-u tako i na Google Play dućanu koji je namenjen korisnicima Androida.

Srećom, Apple i Google su spornu aplikaciju već povukli. Dok ovo nije prvi slučaj za Google da se malware provukao u njihov dućan ovo je prvenac za Apple!

Find and Call aplikacija je sa uređaja na kojim je bila instalirana celokupan imenik kopirala na servere tvoraca. Serveri su slali reklamne poruke svim brojevima iz imenika, zajedno sa iTunes linkom za download aplikacije. Ono što je naročito bezobrazno u celoj priči je činjenica da su tako odaslane poruke izgledale kao da ih šalju sami korisnici.

Tako drzak pokušaj što većeg širenja zaraze treba da služi za primer i dodatno poveća našu obazrivost. U ovom trenutku nije poznato da li su informacije dobijene na ovaj način korištene i u neke druge svrhe.



Još jednom na vrata kuca afera ugrožene privatnosti korisnika mobilnih uređaja. Koliko god Apple-ov sistem odobravanja aplikacija koje će se naći u App Storeu bio dobar ili ne ovo je trenutak kada Cupertino treba da razmotri dodatne mere.

Činjenica je da će iOS 6, kada dođe na iUređaje ove jeseni, imati dodatno pooštrene sigurnosne mere (korisnik će morati “ručno” dati pristup svim aplikacijama koje traže uvid u lične podatke) ali ovakvo nešto se nije smelo desiti ni sada. Popularnost iOS i Android platformi širom je otvorila vrata za razne vrste napada. Slično se desilo i sa Mac OS X za koji se do nedavno tvrdilo da je otporan na viruse. I bio je, dok ga nije počeo koristiti ogroman broj korisnika čineći ga tako atraktivnijim za ološ koji programira ovakve stvari.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: