Pronađi članak:

20. 8. 2012.

iPad Mini će uništiti nadu Android tableta


Nakon nekoliko meseci špekulacija sada je gotovo sigurno da će Apple predstaviti iPad mini. Umanjenu verziju popularnog iPad uređaja će odlikovati 7.85“ ekran rezolucije 1024x768, a veruje se da će delovi koji budu isporučeni od strane kineskih partnera u velikoj meri podsećati na kombinaciju iPad i iPhone-a.

Ono što je sigurno jeste da će iPad Mini imati samo jednu svrhu a to je da zaustavi uspeh tablet računara koji je krenuo sa 7“ Amazon Kindle Fire i Google Nexus 7 modelima. Da bi to bilo moguće iPad Mini mora i da izgleda bolje i da pruži bolji osećaj nego Android tablet računari, da ima veći opseg aplikacija i sadržaja, da ga odlikuju bolje hardverske specifikacije ali i da ima i povoljniju cenu.

Sudeći prema dostupnim informacijama, iPad Mini će odlikovati približno ista visina i dužina kao i Nexus 7 ali će biti tanji i lakši, debljina će najverovatnije biti oko 7.5mm a težina 270 grama. Sa druge strane, Nexus 7 odlikuje debljina od 10.5mm i težina od 340 grama. iPad Mini će takođe doneti i nešto veći ekran, 7.8“ u odnosu na 7“ a biće i do 30% tanji i lakši – Kindle Fire karakteriše 11.4mm debljina i 413 grama težine.



Umesto da očekujemo vrhunske specifikacije, kao one koje odlikuju iPad 3, o iPad Mini možemo razmišljati kao o iPad Air modelu. Ukoliko njegova težina zaista bude samo 270 grama, Mini će biti daleko lakši nego iPad 2 i 3 modeli, zapravo, biće iste težine kao i Amazon e-ink Kindle Keyboard. iPad mini će biti najlakši i najjednostavniji uređaj za upotrebu koji se trenutno može pronaći na tržištu.

Nikako ne treba očekivati duže trajanje baterije niti bilo šta više od 512MB RAM-a i prošlogodišnjeg A5 SoC – kao što je slučaj sa 7“ Android tablet računarima, iPad Mini neće biti loš ali će ostati i mnogo prostora za unapređenja. Ključna činjenica koja će voditi prodaju 7“ tableta jesu odgovarajući sadržaji – igranje igara, surfovanje Web sajtovima i gledanje TV programa i filmova, a očekuje se da će kompanija Apple pokrenuti novi pretplatnčki servis i to pred kraj decembra ove godine.

Možda će iPad Mini zapravo biti daljinski upravljač za Apple iTV, sve opcije su otvorene. Kada se sve činjenice uzmu u obzir ipak ostaje tračak nade za Android. Po prvi put do sada Apple je primoran da reaguje na tržištu umesto da kreira u potpunosti nove tržišne segmente.

Još od vremena predstavljanja prvog iPad modela Apple je bio odlučan po pitanju toga da je iPad Mini sa malim ekranom anti-etički za Apple iskustvo ali nekih trideset meseci kasnije i Apple se priprema za predstavljanje 7“ tableta nakon što su shvatili kakav uspeh su postigli Fire i Nexus 7.



Apple je shvatio da jednostavno mora da reaguje na ono što korisnici žele te da je na neki način lakše pratiti nečije korake budući da je u tom slučaju moguće videti gde je konkurencija pogrešila i nakon toga unaprediti svoju ponudu. Kao što je to dokazano od strane velikog broja proizvođača smart telefona i tablet računara, veoma je teško ostvariti jedan novi nivo, izaći iz senke i početi utabavati svoju stazu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: itsvet

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: