Pronađi članak:

16. 8. 2012.

Zašto su iOS i iPhone bolji od Androida i njihovih telefona



Danas se sve kompanije bore za pridobijanje korisnika koji će koristiti njihov proizvod. A ta konkurencija je najizraženija u svijetu mobilne tehnologije. Međutim, dva najljuća konkurenta su Apple i Google. Obje kompanije imaju svoje korisnike (koji su brojniji od bilo koje druge kompanije), pa čak i hardcore fanove. Ali, danas ću pričati o proizvodima. Google i Apple su kompanije koje proizvode svoje OS-ove (Apple proizvodi i svoj hardver) koji su najpopularniji u svijetu. Google OS je Android, a Apple-ov je iOS. Koji je bolji, šta mislite?

Da bismo uvidjeli koji je bolji, moramo probati obe platforme i sagledati ih sa svih mogućih strana.

Da počnemo prvo od korisničkog interfejsa.

SOFTVER

Korisnički interfejs koji se može naći na Apple iPhone uređaju, popularni iOS, je jedan od najjednostavnijih operativnih sistema koji postoje u mobilnim uređajima. Apple je sve to pojednostavio toliko da dijete od 5 godina (ukoliko zna čitati) ili starije osobe koje nikad nisu dolazile u kontakt sa tehnologijom mogu bez problema naučiti da rade na ovom OS-u.



One kompliciranije radnje se rade automatski, dok je Android OS mnogo kompliciraniji. Na Android platformi ništa se ne radi automatski i sve se mora “ručno” podešavati.
Na iOS-u ne postoji meni gdje su sve aplikacije smještene, već su sve aplikacije, koje se preuzmu sa App Storea, poredane na Home ekranu gdje ih mnogo lakše možete naći. A ono što postoji kod iOS-a, a ne kod Android-a, jest Search opcija koja može, osim pretraživanja interneta, tražiti i fajlove i aplikacije koje postoje na vašem iOS uređaju.

App Store je prelijepo urađen i sve je dosta pregledno, dok je na Androidu nekako sve nabacano na jedno mjesto. Aplikacije su prelijepo napravljene i, po meni, mnogo fluidnije rade nego na Android platformi. Stvarno mogu do sutra pričati o prednostima iOS-a u odnosu na Android, ali da pređem na sljedeće prednosti ovog iOS-a i iPhone uređaja nad Android platformom.

HARDVER

Ono u čemu je Apple bolji od Google-a jest u izradi vrlo kvalitetnih uređaja. Apple iPhone je još od 2007. godine, pa i danas, sinonim za kvalitetu. Osim telefona, Apple radi i svoje MacBook, iMac, Mac mini i iPad uređaje i sve i jedan uređaj je prošao kroz detaljne testove i detaljne analize da bi odigurao najbolje moguće iskustvo rada korisnicima tih uređaja.

iPhone je uređaj koji je uvjek dobijao nove i kvalitetne materijale koji su dio hardvera. Sada Apple radi i svoje procesore, pa više ne ovisi od drugih kompanija koje rade procesore, a koje, između ostalog, snabdjevaju procesorima i konkurente Apple kompanije. Apple ekosistem je jedinstven, jer Apple radi na tome da svi uređaji, koji su oni napravili, komuniciraju između sebe ili ako ne komuniciraju, vrlo je jednostavno podesiti ih (što nije slučaj sa Androidom ili sa Windows-om).

iCloud, koji je predstavio Steve Jobs 2011. godine, samo doprinosi tome.
Apple iPhone ima vrlo elegantan i jednostavan dizajn koji je prepoznatljiv svima, pa i ljudima koji ne vole Apple. Jedina prednost Google kompanije nad Apple kompanijom je u tome što je njihov OS, Android, zastupljen u telefonima širokog cenovnog ranga i različite veličine. Tako da i oni koji nemaju 600 EUR da izdvoje za najbolje telefone, mogu izdvojiti dosta manje za telefon sa Android OS-om.



Međutim, to je napravilo Google-u dosta glavobolja, jer je fragmentacija uređaja postala tolika da se update na novu verziju OS-a čeka ponekad do izlaska sljedeće verzije, dok kod iOS-a to nije problem (odmah se objavi koji će uređaji dobiti update, a koji neće). Međutim, Apple je mislio i na ljude sa plitkim džepom – kad izađe novi telefon, starije verzije pojeftine za duplo. A što se tiče veličine uređaja, po najnovijim informacijama, to će biti rešeno, jer se priča da će Apple praviti novi telefon sa veličinom ekrana od 4 inča i iPad mini sa veličinom ekrana od 7,85 inča koji će koštati oko 250 dolara. Tako da svako može naći nešto što mu odgovara.

Hardver koji Apple pravi potpuno odgovara softveru, tako da, iako se čini da iPhone ima slabije specifikacije (dvojezgarni procesor umesto Tegra 3 procesora, slabija kamera itd.), on je dosta fluidniji u radu nego što je to slučaj sa Android-om. Svaka kompanija koja proizvodi Android telefon, mora prilagođavati taj OS svom telefonu, što nikad ne naprave kako treba. A osim toga, moraju stavljati i jake procesore i jak GPU da bi on radio kako treba, što samo povećava cijenu uređaja.

BRIGA O KUPCIMA

A ono po čemu je Apple mnogo bolji od Google-a je to što se jednom godišnje osvježi proizvodna linija (i rjeđe). E sad, zašto je to dobro? Pa to je dobro jer kad kupite najnoviji iPhone, znate da će on biti najnoviji celu godinu i da ne postoji bolji iOS uređaj od tog koji držite u ruci. Dok HTC, Samsung, LG i ostale kompanije koje pravi telefone, kada izbace telefone koji su trenutno najbolji na tržištu, sasvim je verovatno da će za mesec dana izbaciti neki jači i bolji uređaj i baciti u bedak sve ljude koji su platili ogromne pare da bi imali najbolji telefon na tržištu.

Novi iPhone bi trebao izaće 12. septembra, pa ćemo vidjeti kako će nas Apple obradovati i koje će sve uređaje predstaviti na svom keynote-u.

Nadam se da sam sa ovim pojasnio u čemu je prednost Apple-a u odnosu na Google i da sam vam malo promjenio stavove. Apple je kompanija koja stvarno misli o svojim kupcima i trudi se da im obezbedi najkvalitetnije moguće uređaje za rad. Nije ni čudo što većina studenata bira MacBook umesto nekog Windows PC-ja ili što bira iPhone ili iPad umesto nekog Android telefona ili Android tableta.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

autor: Vladimir Čiplić, mackorisnik

2 коментара:

  1. Svaka cast na clanku. 
    Android je klasicna kopija iOS-a i to je Steve Jobs uporno ponavljao, imaju Google Play ili nesto slicno, po uzoru na Apple Store, isti sistem instaliranja, brisanja aplikacija, sve slicno kao na iOS-u uz sitne vizuelne razlike. 
    Malo je bolja personalizacija inerfejsa ali bude i komplikovano, a sto bi rekao Ivo Andric :" Treba biti prost do savrsenstva" a to Apple i iOS jesu vec od samog starta.
    Zao mi je sto je nasa platezna moc na balkanu preniska da samo srecnici mogu da priuste sebi Macbook ili slicno.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve je to uredu sto si ti naveo, ali sve ove aplikacije koje si spomenuo, ima i Android. Ne bih ovo pisao, ali sam pre mog android telefona, imao iPhone. Svi ustvari misle da je Android kopija iOS, ali se varaju, jer Android daje mnogo fise funkcija korisniku i mnogo je personalniji od iOS. Na Androidu bez hakovanja, ili nekog jailbreakovanja sistema mozete skidati sve aplikacije sa Google Play-a, a na iphone-u za svaku, bolju aplikaciju ili morate da platite, ili da skinete krekovanu verziju. Po mom misljenju, dok se nesto ne proba, ne zna se kakvo je, jer sada htc i samsung imaju modele koji su duplo jaci hardverski od najnovijeg iphonea. Moj zakljucak, iz dugogodisnjeg koriscenja iphonea i Android telefona je, da su Android telefoni mnogo bolji, i usavrseniji za koriscenje.

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: