Pronađi članak:

26. 10. 2012.

Apple ostvario profit od preko 8 milijardi dolara



Apple je prodao 27 miliona iPhone telefona u proteklom kvartalu, što je bilo bolje od predviđanja analitičara.

Ali, to nije bio jedini novi proizvod, niti će biti, budući da smo pre samo koji dan videli osveženje gotovo svih linija proizvoda. Stvari su krenule od predstavljanja iPhone 5 telefona u septembru, i kulminirale sa novim iPad tabletom, iPad Mini tabletom, novim iMac računarima i 13-inčnim MacBook Pro laptopom sa Retina displejem. Stoga, ne čudi previše da je Apple poslovao odlično. Za poslednji finansijski kvartal, kompanija je prijavila prihode od 36 milijardi dolara, što je bilo nešto bolje od očekivanih 35,8 milijardi. Neto profit je iznosio tačno - 8,2 milijarde dolara. Zarada po akciji je iznosila 8,67 dolara, i to je jedina stavka u kojoj se "podbacilo", istina veoma blago, budući da su očekivanja analitičara bila oko 8,75 dolara zarade po akciji.




Sve ove podatke možemo uporediti sa prošlom godinom. Tada je Apple ostvario zaradu, profit i zaradu po akciji od 28,3 milijarde, 6,6 milijardi i 7,05 dolara po akciji, respektivno. Više je nego očigledno da su ovogodišnji rezultati ispunili očekivanja, pa i više od toga, te da je kompanija išla uzlaznom putanjom, u šta su neki sumnjali, prevashodno usled smrti nekadašjneg prvog čoveka, Stiva Džobsa.

Tokom ovog kvartala, kompanija je prodala 26,9 miliona iPhone telefona (rast od 53 odsto u odnosu na prošlu godinu), 14 miliona iPad tableta (26 odsto rasta), te 4,9 miliona Mac računara 8 (rast od 1 procenta). Jedino područje gde se beleži pad jeste prodaja iPod plejera. Naime, Apple je prodao 5,3 miliona multimedijalnih plejera, što je pad od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tik Kuk, Apple CEO, je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, rekavši da sa puno očekivanja ulaze u prazničnu sezonu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: benchmark.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: