Pronađi članak:

20. 10. 2012.

Foxconn priznao da je zapošljavao decu



Tajvanski proizvođač elektronike priznao da je u jednoj od svojih fabrika zapošljavao 14-godišnjake.

Foxconn u Kini ima više od 30 fabrika i ima velike teškoće u nalaženju novih radnika
Tajvanski proizvođač elektronike Foxconn priznao je da je u jednoj od svojih fabrika u Kini zapošljavao 14-godišnje radnike.

Time su potvrđene sumnje da firma zapošljava maloljetnike, prenio je češki ekonomski portal E15.cz, pozivajući se na njemačko izdanje ekonomskog dnevnika Financial Times (FT.de).

Firma koja, pored ostalog, proizvodi novi iPhone 5 za Apple, s blizu 1,2 miliona radnika, jedan je od najvećih poslodavaca u Kini.

Interna istraga je otkrila da su radnici u fabrici u istočnom mjestu Yantai bili mlađi od 16 godina, od koliko je u Kini dozvoljeno da se radi, naveo je Foxconn.

"Naše istraživanje je pokazalo da su radnici starosti od 14 do 16 godina radili u fabrici približno tri sedmice. To je ne samo kršenje kineskog radnog prava, nego je u suprotnosti i s politikom firme", navela je kompanija i dodala da su maloljetni radnici odmah vraćeni u školu, prenosi Tanjug.




Radnike slale škole

"Svjesni smo da smo potpuno odgovorni za ove propuste i izvinili smo se svakom učeniku. Svaki zaposlenik za kojega se tokom istrage utvrdi da je odgovoran za ove propuste dobit će trenutni otkaz", piše u saopćenju.

"Premlade radnike su Foxconnu uglavnom poslale škole, ali Foxconn nije provjerio dokumente mladih radnika. Škole bi trebale preuzeti glavnu odgovornost, ali Foxconn je, također, odgovoran, jer nije provjerio njihovu dob", piše u saopćenju udruge China Labour Watch.

Ova kompanija u zadnje vrijeme pokušava podići standarde i uvjete rada nakon niza napisa u medijima o vrlo lošim uvjetima rada i kršenja prava radnika.

Tuče i samoubistva

Foxconn u Kini ima više od 30 fabrika i ima velike teškoće u nalaženju novih radnika.

Ranije je imao problema sa samoubistvima i tučama radnika.

U posljednje vrijeme kompanija se trudi da popravi sliku o sebi time što zaposlenima povećava plate.

Ekonomski stručnjak Duncan Innes-Ker ocijenio je da Foxconn proizvodi za mnoge kompanije, te da ovaj slučaj nema direktne veze s Appleovim proizvodima.

"Međutim, vjerujem da Apple zasigurno vrši pritisak Foxconn da podigne standarde, jer kada se god u javnosti pojavi priča o Foxconnu, neizbježno je s njome povezan i Apple", rekao je.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: aljazeera

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: