Pronađi članak:

11. 10. 2012.

iPhone 5 i domaće mreže


Nakon objavljivanja iPhone-a 5 i njegovih novih mogućnosti, odlučili smo da istražimo u kojoj meri domaće mreže mobilnih operatora podržavaju nove tehnologije koje iPhone 5 donosi, odnosno da li je u Srbiji moguće iskoristiti prednosti ovog telefona uprkos činjenici da njegove zvanične distribucije preko bilo kog od mobilnih operatera nema.

Mrežne tehnologije, LTE, DC-HSPA, HSPA+…

iPhone 5 podržava širok spektar mrežnih tehnologija kada su u pitanju mobilne mreže, pa i one najbitnije za naše tržište HSPA, HSPA+, i DC-HSDPA. Najnovija tehnologija dostupna u mrežama mobilnih operatora u Srbiji je DC-HSDPA sa maksimalnim teorijskim brzinama do 42Mbit/s, i tu Telenor malo prednjači u odnosu na VIP i mts jer je svoju kompletnu 3G mrežu unapredio ovom tehnologijom, pa je signal DC-HSDPA mreže moguće koristiti na većem broju lokacija nego kod ostalih operatora. Ono što je nepovoljnost u pogledu korišćenja ove nove tehnologije kod Telenora jeste ograničenje brzine koje Telenor postavlja prema profilu korisnika. Tako da ukoliko bi ste koristili pripejd broj Telenora u novom iPhone-u 5, brzina interneta (download) najverovatnije ne bi prelazila ni 7,2 Mbit/s (teorijska brzina). Kod postpejda je situacija nešto bolja, gde se brzina downloada „penje“ do maksimalnih 21 Mbit/s (teorijska brzina), a kod uploada do 5,76 Mbit/s (takodje teorijska brzina), mada očekujemo da u dogledno vreme Telenor ove limite poveća.

Podršku za LTE mrežu (3.9 G ili nešto slabiji 4G) sa vrtoglavih 100 Mbit/s (takodje teorijska brzina u idealnim uslovima) koju iPhone 5 donosi možemo očekivati najranije tokom sledeće godine, jer njeno uvodjenje najviše zavisi od slobode frekvencijskog spektra koji je trenutno upotrebljen za distribuciju signala analogne televizije, ali i spremnosti državnih tela za rešavanje ovog pitanja. Sami operateri su više puta do sada istakli u javnosti da su njihove mreže potpuno spremne za LTE kada se za njegovo funkcionisanje obezbede neophodni uslovi.

HD Voice

Apple je u iPhone 5 ugradio čak tri mikrofona za potrebe prenosa glasa visoke definicije (HD Voice), iza kog se nalazi novi audio kodek AMR Wideband. Konkretno, razgovori sa novog iPhone-u bi trebali biti značajno jasniji i prirodniji za sagovornika, ali i obratno, ukoliko naravno i telefon sagovornika podržava isti kodek. Ali da bi se ova mogućnost koristila potrebno je i da mrežni operateri unaprede svoju mrežu i aktiviraju HD Voice servis svojim korisnicima. Apple je na predstavljanju iPhone-a 5 naveo da će u startu oko 20 operatera (koji distribuiraju iPhone) širom sveta podržavati rad Wide Band kodeka, ali i u Srbiji VIP mobile mreža podržava ovu tehnologiju.




O HD Zvuku VIP mobile navodi sledeće:

„Vip je uveo tehnologiju HD (High Definition) zvuka koja omogućava kristalno čist ton tokom razgovora u 2G i 3G mreži i bolje raspoznavanje boje glasa sagovornika, čak i na veoma bučnim mestima.

HD zvuk omogućava:

- veću jasnoću zvuka, a time i prirodniji razgovor

- potpuno razgovetne razgovore čak i u blizini buke (npr. na ulici, veoma posećenim koncertima, sportskim dešavanjima i drugim masovnim okupljanjima).

- veću privatnost i diskreciju tokom razgovora

Da bi korisnici mogli da uživaju u besprekornom zvuku visoke definicije, potrebno je da oba sagovornika imaju mobilni uređaj koji podržava ovu uslugu.

Prenos HD zvuka moguć je zahvaljujući AMR Wideband kodeku kod koga je dvostruko veća širina prenesenog spektra, a učestalost uzimanja uzorka glasa iznosi 16 kHz umesto do sada mogućih 8 kHz. Gornja granica frekvencijskog opsega podignuta je na 7 kHz, sa dosadašnjih 3,4 kHz i sada obuhvata područje najveće osetljivosti ljudskog uha. Kako bi komunikacija među sagovornicima bila što jasnija AMR Wideband codec se dinamički prilagođava mogućnostima uređaja i uslovima komunikacije.“

Nano SIM

iPhone 5 koristi novi format SIM kartice – Nano SIM koji je za 40% manji i 15 % tanji od Mikro SIM kartica korišćenih u prethodnim modelima iPhone-a. Kod nas je VIP mobile odmah ispratio ovu promenu i najavio dostupnost Nano SIM kartica u svojoj ponudi već od 30. septembra 2012. godine.




FaceTime video pozivi putem mobilnih mreža

Mobilni operateri u Srbiji nisu postavili nikakva ograničenja po pitanju korišćenja FaceTime usluge video poziva izmedju iPhone ili iPad korisnika, kao što su to učinili pojedini operateri širom sveta. Ipak, s obzirom da iPhone 5 podržava FaceTime HD 720p video kameru, preporučljivo je da se ova usluga koristi na mestima koja su odlično pokrivena signalima DC-HSDPA ili bar HSPA+ mrežama jer će sam prenos HD videa u realnom vremenu zahtevati dobar odziv i veću brzinu prenosa podataka, naročito upload-a.

Na kraju bi smo izrazili želju da i naši mobilni operateri uvrste Apple-ove uredjaje u svoju ponudu i na taj način doprinesu većoj konkurentnosti proizvodjača mobilnih uredjaja na našem tržištu, približavajući iPhone i iPad kroz svoje ponude širim narodnim masama, a istovremeno stvarajući ambijent za dolazak drugih servisa Apple-a lokalizovanih za naše tržište poput iTunes-a i App Store-a.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: evocentar, autor: Dejan Kovačević,

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: