Pronađi članak:

9. 11. 2012.

Proizvodi na koje bi Apple najradije zaboravio



Proizvodi koje je Apple tokom godina predstavljao toliko su menjali način na koji gledamo na tehnologiju da se činilo da sve što kompanija smisli je predodređeno za uspeh. Međutim, čak i poslednjih godina, postoje proizvodi koji su se činili revolucionarnim ali nikada nisu uspeli da ostvare ono što je Apple sa njima zamislio da postigne.

Pogledajte neke od proizvoda koji su bili osuđeni na propast da je pravo pitanje zašto je Apple uopšte hteo da ih predstavi.


QuickTake kamera

1994. - 1997

1994. godine Apple je bio na čelu kada je razvoj digitalne fotografije u pitanju. Fotografije koje je ova kamera snimala (640x480 pri 0.3 megapiksela) bile su praktično neuoptrebljive. Apple je ubio kompletnu liniju nakon svega tri godine.

Zašto nije uspelo: Stiv Džobs drastično je smanjio linije proizvoda sa 15 na svega 4 kada se vratio u kompaniju. QuickTake kamera je bila žrtva tih rezova.


Cards App

2011. -

Apple je predstavio Cards App na otkrivanju iPhonea 4s. Vlasnici iOS uređaja moglu su da sa ovom aplikacijom sami dizjaniraju i šalju čestitke.

Čestitke su bile izuzetnog kvaliteta, a kompanija je nedavno poboljšala aplikaciju sa unapređenim dizajnom i opcijama.

Zašto nije uspelo: Cela ideja zapravo nije propala bukvalno, aplikacija i dalje postoji, samo, da li postoji neko ko je koristi?





iPod Hi-Fi

2006. – 2007.

2006. godine Apple je predstavio zaista lepe zvučnike. Zaista lepe zvučnike koji su jednostavno bili preskupi da bi ih iko uopšte uzeo u razmatranje.

Cena od 350 dolara bila jejedina stvar sa kojom je Apple sa ovim zvučnicima bio ispred svih. Njihova proizvodnja obustavljena je nakon 18 meseci.

Zašto nije uspelo: Zvučnici su jednostavno bili preskupi i preglomazni.


Texas Hold-Em iPhone App

2006. – 2011.

Apple je napravio prilično solidnu Texas Hold-Em aplikaciju za iPhone. To je bila jedina igrica koju je kompanija sama izbacila.

Ovo je 2008. godine ujedno bila i jedna od prvih aplikacije koje su se mogle naći u App Storey. Međutim, bez ikakvog upozorenja, Apple je aplikaciju uklonio u novembru 2011.

Zašto nije uspelo: Odgovor na ovo nikada nećemo saznati.


iPod Socks

2004. – 2012.

Najčudniji Appleov proizvod koji se našao na policama prodavnica bile su iPod „čarape“.

Čarape su bile namenjen čuvanju vaših iPodova i dolazile su brojnim bojama. Iako su bile predmet podsmeha čak i najtvrdokornijih fanova, one su se održale sve do septembra 2012.

Zašto nije uspelo: Hejs Rot, direktor za marketing kompanije Landor Associates, spekuliše da su male šarene čarapice bile pokušaj da Apple stavi svoj logo na još nešto kako bi poboljšao svoj brending.

„Dobra kompanija uvek traži nove načine da poboljša i dodatno promoviše sebe“, dodao je Rot.





Apple Bluetooth set

2007. – 2009.

Ova spravica jedna je od retkih koja nije imala pametno ime. Možda je baš to razlog njenog kratkog veka postojanja? Ili je u pitanju bila cena od 130 dolara?

Zašto nije uspelo: Preskupo.


Motorola Rokr

2005. - 2006.

Apple je odlučio da se udruži sa Motorolom kako bi stvorili prvi telefon koji podržava iTunes.

U pitanju je bio loš telefon, i što je možda najvažnije, loš medija plejer. Posedovao je kameru koja je bila ispod tadašnjeg standarda, falile su mu brojne opcije koje su bile standardne na drugim telefonima, transfer muzike bio je užasno spor i mogao da je uskladišti svega 100 pesama. Povrh svega toga, nije radio kada ga je Stiv Džobs prvi put predstavio medijima.

Naredna inkarnacija telefona Rokr2 umesto iTunesa imao je Real Player.

Zašto nije uspelo: Motorola Rokr je jednostavno bio užasan telefon i još gori medija plejer.

Da li imate neki proizvod na umu koji biste dodali listi?

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: