Pronađi članak:

8. 2. 2013.

Apple-ovi razlozi protiv jailbreak-a


Iako jailbreak nije ilegalan, sigurni smo da Apple-u nije sasvim drago što je njihovi iUređaji jailbreakuju. Uostalom, milioni ljudi su već jailbreakovali iOS 6.

Jedino što Apple može da uradi protiv, kako oni kažu, "hakovanja" iUređaja jeste da skrene pažnju na nedostatke koje proizilaze posle jailbreaka.

Na Apple-ovom sajtu već duže vreme postoji članak posvećen ovome, koji vam prenosimo ispod:




Apple je dizajnirao iOS uređaje a rade zajedno pouzdano. Neovlašćene modifikacije iOS-a ("jailbreak") mogu da izazovu brojne probleme hakovanim iUređajima. Primeri problema izazvanih ovim neovlašćenim modifikacijama uključuju sledeće:

Nestabilnost: Često i neočekivano "krešovanje" uređaja, pada i zamrzavanje aplikacija i gubitak podataka.

Ugrožena bezbednost: Propusti u bezbednosti izazvanih ovim modifikacijama mogu dozvoliti hakerima da ukradu lične podatke, oštete uređaj, napadnu bežičnu mrežu, ili da uvedu malware ili viruse.

Skraćeno vek baterije: Hakovan softver je izazvao ubrzano trošenje baterije što skražuje trajanje upotrebe uređaja jednim punjenjem.

Nedostaci prilikom poziva i prenosa podataka: Prekidanje poziva, spore i nepouzdane veze, odloženi ili netačni podaci o lokaciji.

Poremećaji usluga: Usluge kao što su Visual Voicemail, weather i Stocks su poremećene ili više ne rade. Aplikacije koje koriste Apple Push Notification servis imaju poteškoća da prime obaveštenja ili su primili obaveštenja koja su namenjena pogrešnim hakovanim uređajima. Ostali servisi poput iCloud i Exchange imaju probleme sa sinhronizacijom sa serverima.

Nemogućnost ažuriranja softvera: Neke neovlašćene modifikacije su izazvali štetu na iOS-u koju nije moguće popraviti. Ovo može dovesti do toga da iPhone, iPad ili iPod touch postanu trajno neupotrebljivi prilikom instaliranja novih verzija iOS-a.

Apple oštro upozorava protiv instaliranja bilo kakvog softvera koji hakuje iOS. Takođe je važno napomenuti da neovlašćeno modifikacija iOS-a krši licencni ugovor i zbog toga, Apple može da uskrati podršku za iPhone, iPad ili iPod touch na kome je instaliran neovlaštenu softver.

Možemo da se složimo sa mnogim stavkama ovog teksta jer hteli mi ili ne pojedini dodaci remete rad iUređaja, on postaje sporiji, a ako ne znate šta radite zaista možete zeznuti svoj iUređaj što može rezultovati da iUređaj postane trajno neupotrebljiv što generelno, što na pojedine usluge i servise (npr. zaključavanje prethodno otključanih telefona).

Naravno da jailbreak ima i svoje prednosti (nove funkcije, poboljšanje postojećih funkcija, aplikacije koje je Apple zabranio, teme, melodije, pristup sistemu...). Pogledajte 100 razloga zašto da jailbreakujete svoj iUređaj. Kada izvagamo prednosti i mane jailbreak-a, naš stav je jano ZA JAILBREAK! Prema tome posetite našu sekciju posvećenu jailbreak-u, da se upoznate sa njim kao i sa uputstvima kako da ga uradite.

Da li ste vi jailbreakovali svoj iUređaj ili niste, i zašto? Bacite koment ispod.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: apple

7 коментара:

  1. Nerazumem ovaj deo" što na pojedine usluge i servise (npr. zaključavanje prethodno otključanih telefona)."Koliko ja znam nije bio jos nijedan slucaj zakljucavanja otkljucanog iphona zbog jailbreaka!Bio bih zahvalan autoru ako mi odgovori odakle mu taj podatak posto me ta tematika zanima.Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na primer ako ti telefon prilikom jb upadne u neko stanje (boot-loop, recovery) ili ga brick-ujes

      Избриши
  2. Ne, koristio sam hakovane (break-ovane) iOS uredjaje ali sam stvarno shvatio de ce me to udaljiti od apple-a sada koristim iPhone 4s simFree i iPad 4 simfree i meni su stvarno tako super... :) Mnogo se dobija brake-om ali sam ih prevazisao... :D :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ako jailbreakovan ipad pravi probleme ili se nesto nezeljeno desi da li je moguce vratiti ga na pocetno stanje pre jailbreaka?

    ОдговориИзбриши
  4. iPhone bez JB je kao aouto bez točkova :D

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: