Pronađi članak:

12. 2. 2013.

Džobs je hteo da tuži Samsung, Kuk nije



U patentnim ratovima poslednjih godina se najviše ističe dvojac Apple i Samsung. I dok se saga nastavlja, s vremenom iskaču neki od do sad nepoznatih detalja vezanih uz priču. Čovek koji se inicijalno protivio pokretanju pravnog rata bio je Tim Kuk, Džobsov naslednik na čelnom mesto Applea…

Priču je otkrio Reuters, navodeći kako je Tim Kuk bio protivnik direktnog napada na Samsung, posebno zato što su im oni isporučivali delove kritične za iPhone i iPad. Džobs je u tim trenucima izgubio strpljenje i išao putem „termonuklearnog rata“, jer je smatrao kako je Samsung jahao na talasu popularnosti koji je formirao upravo Apple.

Samsung i Apple nastavljaju da se žestoko takmiče na tržištu gde grabe kompletnu tortu profita, dok ostali „igrači“ kupe tek mrvice koje preostaju. Kako Reuters navodi, te dvije kompanije se u mnogočemu nadopunjuju. Njihovo partnerstvo seže još u ne toliko daleku 2005. godinu, kad je Apple za svoje uređaje u planu (iPod shuffle, iPod nano i naravno, iPhone) tražio stabilnog dobavljača flash memorije.




„Ko god kontroliše flash memoriju, kontrolisaće i ovo mesto u svetu potrošačke elektronike“, izjavio je tada Džobs, a kako od svojih izvora prenosi Reuters. Tako je i bilo. Premda je već par godina na „tapetu“ raskid te saradnje, ona se nikako nije dogodila. S Kukom na čelu šansa za tim je, po svemu sudeći, izuzetno mala.

I dok se žestoka borba na tržištu prenosi i na sudove, jedan od advokata koje je kontaktirao Reuters smatra kako je u pitanju tek svojevrsna igra ova dva giganta. „U poslovnoj stvarnosti, temperatura zapravo nije toliko visoka, u pitanju je tek postizanje drame“, naveo je.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: