Pronađi članak:

9. 3. 2013.

Apple mape bolje od Google i Waze mapa


Džon Dvorak, kolumnista magazina "PCmag", imao je sastanak u Apple-u sa podkasterom Leom Laporteom, izvršnim direktorom TWiT-a, Lisom Kencel i stručnjakom za marketing Glenom Rubenštajnom. On je iskoristio tu priliku da testira najpopularnije sisteme za navigaciju na mobilnim uređajima. Pročitajte šta je otkrio.

"Bili smo raspodeljeni u tri automobila. Svaki od njih imao je drugačiji sistem za navigaciju, a pred nama je bilo nekoliko lokacija koje je trebalo posetiti u Sanivejlu. Leo je koristio Waze, za koji misli da je odličan. Tokom puta jednom je samo dobio pogrešne instrukcije koje su rezultovale kašnjenjem na prvu lokaciju. Iz nepoznatih razloga izgubio se i prilikom dolaska na drugu destinaciju. Sve ovo dovelo je do toga da Waze bude na poslednjem mestu."

Glen, koji je ujedno bio i inspiracija za ovaj mali test, koristio je Apple Maps na koje je prešao nakon što je iOS 6 izbacio Google Maps kao opciju.

„Nemam nikakavih problema sa njima. Rade odlično“, izjavio je.

"U toku puta od Apple-a do tržnog centra Glen je bio brži od mene. Ali onda, od te lokacije do mesta gde je trebalo da ručamo, rešio sam da ga pratim, kada je odjedanput, on krenuo ka auto-putu dok su mene Google Maps usmerile prečicom kroz gradske ulice. U tom trenutku ovo se činilo kao bolji put. Ali dugi semafori su me drastično usporili. Glen je stigao barem pet minuta pre mene. Poklonio sam se Apple-u iako nisam bio siguran kako se to desilo."




"Voleo sam Google Maps donedavno. Polako sam počeo da primećujem da su postale pomalo neusklađene. U jednom trenutku sam dobio instrukcije da krenem desno, ka jugu, kada je autoput koji mi je trebao bio sa leve strane. Naravno, skrenuo sam levo. Naučio sam da ne pratim sve instrukcije bukvalno, pošto mi se slična situacija desila pre nekoliko meseci u Vašingtonu kada sam zahvaljujući Google-ovim informacijama obišao pola grada pre nego što sam stigao na svoju destinaciju. "

"Primetio sam još par stvari: Google Maps me već šest meseci nije preusmerio tokom gužve u saobraćaju, iako znam obilaznice koje sasvim dobro rade posao. Prvi put kada se ovo zapravo desilo, bilo je u Vašingtonu kada sam zahvaljujući navigaciji zaobišao ozbiljan zastoj."

"Nisam stigao da proverim ovo sa Googleom, ali sam siguran da su se ljudi već žalili na zbunjujuća preusmeravanja. Ovo bi moglo vrlo lako da se reši običnim obaveštenjem: „Preusmeravamo vas zbog stanja na putu, nesreće, gužve”.

"Ukoliko korisnici ne žele da budu preusmereni, onda bi bilo zgodno da postoji opcija koja će to onemogućiti."

"Čak je i kvalitet Google Mapa na kompjuteru počeo da opada. Kada sam započeo ovo putovanje, pokušao sam da nađem put do Applea koristeći mape na računaru. Rezultati su pokazali tri puta, ali najbrža ruta, i po računici Googlea, nije bila ponuđena. Morao sam sam da je stvorim."

"Kada sam napokon stigao do svoje krajnje destinacije, mape su promašile adresu. Ovo nije bio veliki problem pošto sam morao samo malo da odem napred do željenog broja."




„Stigli ste na svoju lokaciju“ obavešten sam, uz ovu informaciju je bila priložena i njena slika. Nije bila potpuno precizna. Slika na telefonu predstavljala je zabačenu ulicu sa kantama za đubre.


"Da li je ovo bio rezultat greške, šale...sami izaberite. Morao sam da se smejem. Međutim, bez obzira na sve, čini se da je Apple dobio ovu bitku uprkos svim problemima koji su zadesili kompaniju nakon lansiranja sopstvenih mapa."

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: