Pronađi članak:

9. 6. 2013.

Apple WWDC 13: Šta možemo da očekujemo?



Prošlo je skoro 9 meseci od poslednjeg velikog događaja koji je Apple organizovao. Tehnološki gigant će 10. juna ponovo skrenuti pažnju javnosti na sebe na svojoj godišnjoj World Wide Developers konferenciji (WWDC) na kojoj bi trebalo da predstavi nove proizvode.

Očekuje se da će Apple na konferenciji u San Francisku predstaviti narednu generaciju svog operativnog sistema za iPhone i iPad kao i narednu verziju Mac OS-a X.

Ove dve stvari su gotovo sigurne a to je potvrdio i izvršni direktor kompanije Tim Kuk.

Međutim, detalji u vezi sa novim proizvodima i novim softverskim platformama su pod standardnim Appleovim velom misterije.

Pogledajte neke od stvari koje se očekuju od Applea:




iOS 7

Bez obzira na sve ostalo što će Apple predstaviti, operativni sistem za iPhone i iPad je definitivno najvažnija stvar za kompaniju.

Sudeći po sajtu 9to5Mac, naredna verzija iOS-a imaće „gladak dizajn“. Šta to zapravo znači?

Apple planira da “ošiša” neke od tekstura koje se mogu videti oko softvera i aplikacija.

“Recimo, Notes app, inspirisana žutim papirićima za poruke više neće biti prisutna”, izjavio je Mark Gurman sa ovog sajta.

iOS 7 je prva verzija softvera na kojoj je radio Appleov glavni dizajner Dožni Ajv koji je zamenio Skota Forstala u oktobru 2012.

Pored dizajna, biće i promena u samom interfejsu koji bi sada trebalo da omogućava nove mogućnosti deljenja poput onih koje nude Facebook i Twitter.

Takođe, postoje i određene spekulacije u vezi sa novim foto filterima koji će biti dodati Camera aplikaciji.

Ne bi trebalo očekivati novi iPhone ili iPad na događaju.

Mac OS X 10.9 i MacBookovi

Proteklih godina Apple je ubacivao pojedine aspekte iOS-a u svoj Mac operativni sistem tako da se očekuje da će i ove godine biti dosta novih stvari.

Kada je sam softver u pitanju, tu ne bi trebalo očekivati previše promena, ali Apple bi mogao da doda app switcher sa iOS-a u Mac kada su korisnici u full screen modu.

Apple bi takođe trebalo da predstavi i novi hardver na konferenciji. Iako novi MacBook Air i Pro kompjuteri, o kojima se dosta priča, najverovatnije neće raditi na novom softveru, očekuje se da će biti tanji i brži zahvaljujući Intelovim novim Haswell čipovima.

Novi procesori nude duži život baterije i veću brzinu.

iRadio

New York Times je početkom ove nedelje izvestio da Apple naporno radi kako bi potpisao ugovore sa svim većim muzičkim izdavačkim kućama kako bi stigao da predstavi svoj novi iRadio servis.

Sudeći po navodima New York Timesa, novi servis bi trebalo da se uhvati u koštac sa postojećim kao što su Rdio, Pandora i Spotify a nudiće slušanje muzike po ukusu korisnika.

Servis bi trebalo da bude besplatan sa integrisanim reklamama.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: