Pronađi članak:

28. 6. 2013.

Haker p0sixninja radi na nečemu većem od jailbreaka



Joshua Hill, u jailbreak zajednici poznatiji kao p0sixninja, veoma je cenjen mladi developer koji je radio na više jailbreaka u poslednjih nekoliko godina. Ubraja se među članove Chronic Dev-Teama koji je baš nedavno najavio kako spremaju novi izgled svog bloga, ali i da imaju jedno iznenađenje za sve nas. Joshua je na Twitteru spomenuo kako radi na nečemu mnogo većem od samog jailbreaka!

Šta bi moglo biti veće od jailbreaka? Mnogi su momentalno pomislili da p0sixninja radi na slijedećem bootrom exploitu. Postoji razlog ako niste još čuli za ovaj termin, posljednji bootrom exploit nađen na hardwareskom nivou koji je mogao jailbreakati sve iUređaje (zaključno sa iPhoneom 4 i iPod touchom 4G) bez obzira na firmware izbačen je još davne 2010. godine a njegov pronalazač bio je niko drugi do GeoHot.






Ipak, mnogo je sumnji da je ovde reč o novom bootrom exploitu a sam Hill nije bio spreman da otkrije još detalja. Rekao je samo kako je u mogućnosti da pribavi potpisan interni firmware sa Appleovih servera. Nagađanja oko toga šta bi nam to moglo doneti su gotovo besmislena. Da li se radi o alatu koji bi nam omogućio da po želji radimo upgrade i downgrade iOSa kako god to želimo, mogućnosti dodatnog prilagođavanja iOSa, bolji alati za developere ili nešto deseto, to niko ne zna.



Ovdje se postavlja i pitanje etičnosti i legalnosti oko pribavljanja Appleovih internih dokumenata i softwarea, pitanja koja bi dodatno mogla zamrsiti i onako komplikovanu situaciju koja prati jailbreak zajednicu od njenih početaka ali se iskreno nadamo kako ovo nije još jedan fake, te da ćemo uskoro znati više detalja.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: