Pronađi članak:

11. 6. 2013.

iOS 7: Sve što trebate da znate



Apple je danas predstavio novi iOS 7 koji je ovom verzijom doživeo najveći update još od prvog iPhona davne 2007. godine. Njega prvenstveno karakteriše ravano korisničko okruženje ali tu su i mnoge nove funkcije. U nastavku ćemo vam detaljno opisati sve što je važno.


Dizajn: iOS 7 je kompletno redizajniran elegantnim bojama i slojevima zahvaljujući čemu je dobio treću dimenziju (DeepEnd). Font je promenjen i sada je tanak i čist. Ceo iOS deluje nekako mekano i šareno. Zahvaljujući transparentnosti prilagođava se bojama trenutnog wallpaper-a. Više o dizajnu, kao i galeriju slika možete pogledati ovde.


Control Center: Ovo je nova opcija čija je ideja "pozajmljena" od jailbreak dodataka NCSettings i SBSettings i predstavlja često korištena podešavanja na dohvat ruke kao što WiFi, Bluetooth, Do Not Disturb, osvetljenje ekrana, kontrola pesama. On takođe pruža brz pristup aplikacijama za alarm, kameru, digitron a tu je i baterijska lampa. Control Center-u pristupate prevlačenjem sa donje ivice ekrana.


Notification Centar: Nije nova opcija ali je poboljšana. Sada mu možete pristupiti i kada je tel zaključan. Dodata je opcija Today koja sumira današnje obaveze, vreme, podsetnike, saobraćaj i ostalo.





Multitasking: On je takođe poboljšan i sada svaka aplikacija (kada je programeri osveže) moći će da iskorištava pravi multitasking za bolje iskorištavanje procesorskih resursa i baterije. Osim finkcionalnosti, dizajn je promenjen i sada prelazite iz jedne aplikacije u drugu na mnogo prirodniji način. iOS 7 sam posmatra koje aplikacije se često koriste i drži njihov sadržaj u pozadini. Mulititasking prikazuje preview otvorene aplikacije koje zatvarate prevlačenjem na gore.


AirDrop: Nova funkcija za lakžu razmenu sadržaja izmeđi iUređaja preko WiFi ili Bluetooth protokola. Detaljnije pročitajte ovde.


Kamera: Kao najupotrebljivanija prenosna kamera na svetu i ona je zaslužila poboljšanja. Ona sada poseduje filtere, opciju slikanja pravougaonih foti (Instagram trend) i lako prevlačenje po ekranu za biranje modova: kamera, video, panorama.


Fotoke/galirija: I album je redizajniran i sada automatski sortira fotke i video prema takozvanim momentima u odnosu na vreme i lokaciju. iOS 7 poseduje i iCloud Photo Sharing, najlakši način za razmenu fotki sa svima ili samo sa izabranima, a sada i drugi mogu dodavati fotke u vaše albume.


Safari: Osim redizajniranog okruženja on pruža i full-screen pretraživanje koje koristi sav prostor ekrana. Smart Search polje je olakšalo pretragu a bookmarks i tabs imaju novi izgled i možete imati otvoreno mnogo više tavova u odnosu na dosadašnjih osam. Novost je i iCloud Keychain koji čuva sve lozinke i brojeve kreditnih kartica sigurnima na oblaku, a kada vam zatrebaju, sam popunjava polja. Poboljšana je i kontrola za roditelje koja omoćava ograničavanje blokiranje željenih sajtova.





Siri: Ima novi glas, kako ženski tako i muški. Od novih opcija ugrađena je Twitter pretraga, Wikipedia i Bing pretraga. A sada možete i da joj (mu) kažete da upravlja podešavanjima uređaja ili da pusti govornu poštu.


iTunes Radio/Music: Aplikacija za muziku osim novog dizajna nudi i potpuno novi servis iTunes Radio sa velikim brojem radio stanica kao i mogućnošću da pravite svoje prema žanrovima ili izvođačima. Najboljinačin za otkrivanje nove muzike i kupovinu iste. Besplatan je sa reklamama, dok korisnike iTunes Match sevisa neće smarati reklame. iTunes Radio dostupan u početku samo u SAD.


App Store: Novosti su popularne aplikacije bazirane na lokaciji, npr ako ste u Rimu, aplikacije prema lokaciji će biti one za vodič kroz grad, lokalne restorane, muzeje ili hostele. Otkrivajte i aplikacije prema izrastu. A iOS 7 ima i mogućnost automatskog preuzimanja aplikacija.


Find My iPhone: Novost u borbi sa krađom je Activation Lock opcija gde ako ne unesete Apple ID lozinku ne možete da isključite praćenje urežaja, izbrišete podatke ili aktivirate tel.


Neke ostale funkcije:

  • Night režim u mapama prilagođava se osvetljenju u mraku
  • FaceTime sada možete koristiti samo za glasovne pozive, bez videa
  • Notification sync, kada na jednom uređaju uklonite obaveštenje, ono nestaje sa svih
  • Blokada telefonskih i FaceTime poziva, SMS, iMessage poruka
  • Poboljšana za kinesko područje u vidu boljeg rečnika, prepoznavanja pisanja i karaktera i Weibo
  • Nove opcije za business korisnike
  • Bolja integracija sa kolima koja će od 2014. imati podršku za iOS



Dostupnost:

iOS 7 beta je već danas dostupan za programere dok će ostali morati da sačekaju jesen da bi ga instalirali. Podržani iUređaji su navedeni ispod, ali neće sve funkcije biti dostupne podjednako:

  • iPhone 4, 4S, 5
  • iPad 2, 3, 4
  • iPad mini
  • iPod touch (5. generacija)

U narednim satima i danima opisivaćemo sve bitne funkcije ponaosob a biće i video demonstracije tako da nas obavezno pratite. A do tada napišite vaše utiske u komentarima.

I za kraj pogledajte oficijelni Apple iOS 7 video:



Evo još malo sličica:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: apple

3 коментара:

  1. Ovo što sam video mi se baš dopalo, čini se da je rukovanje iPhonom postalo još jednostavnije. I preglednije. Sve nekako odiše prostorom. Baš sam pod utiskom. Mislim da će se moj iPad Mini obradovati ovim osveženjem, još da nabavim iPhone5...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. јун 2013. 07:42

    jel neko primetio da je ikonica sata postala "live" ? U jednom trenutku se vidi da se sekundara pomera, a i isto je vreme na ikonici kao i ono iznad slovima

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман11. јун 2013. 11:56

    Jedina mana je sto izlazi tek u septembru :(

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: