Pronađi članak:

12. 6. 2013.

Novi Mac Pro: Dizajn koji obara s nogu



Potpredsednik kompanije Fil Šiler predstavio je juče tokom Worldwide Developers konferencije novo desktop kućište koje nije samo moćna mašina čak i za najzahtevnije korisnike, već i estetski užitak svima kojima je ono što leži spolja bitno koliko i ono što se nalazi unutra

Ako ste mislili da se Apple umorio, da kreativno posustaje i da počinje da zaostaje za svojom direktnom konkurencijom, razmislite još jednom: momci iz Kupertina su upravo “oduvali” dizajnom svog novog Mac Pro-a.

Potpredsednik kompanije Fil Šiler predstavio je juče tokom Worldwide Developers konferencije novo desktop kućište koje nije samo moćna mašina čak i za najzahtevnije korisnike, već i estetski užitak svima kojima je ono što leži spolja bitno koliko i ono što se nalazi unutra.

Pored toga, Apple je pokazao da Mac i dalje shvata ozbiljno i da nije digao ruke od njega. Uostalom, i zašto bi. U poslednjih desetak godina broj prodatih Mac-ova višestruko je uvećan.

Mac Pro je uglađenog, doteranog cilindričnog dizajna koji je potpuna suprotnost onome na šta smo navikli što se tiče desktop računara koji su obično glomazna kućišta, “kule” kako ih zovu na engleskom.




Specifikacije:

Cilindar je visok 25 santimetara, a u sredini se nalazi “ujedinjeno termalno jezgro” koje ga hladi.

Pokreće ga procesor Xeon E5 koji je baziran na Intelovoj Ivy Bridge mikroarhitekturi, a koji je predočen javnosti prošlog aprila. Konfiguracije sa 12 jezgara će biti dostupne, a sve verzije će rabiti PCI Express arhitekturu treće generacije. Apple takođe koristi i 1866 MHz ECC DDR3 RAM.

Grafičke performanse su takođe impresivne. Mašina će koristiti dualnu AMD FirePro radnu stanicu i moći će da pokreće tri 4K displeja istovremeno. Apple tvrdi da će biti 2,5 puta brže od prethodnika.



Brzina hard diska je 1.25 GBps za čitanje i 1.0 GBps za pisanje. Nije decidno rečeno koliki će biti kapacitet tvrde memorije.

Optički drajv je izostavljen, ali to nije toliko značajno niti iznenađujuće koliko izbacivanje slotova za proširenje. Za vlasnike ovog računara koji su popunili sve slotove a i dalje imaju kartice moraće da kupe eksternu Thunderbolt šasiju za proširenje koja će se preko Thunderbolta povezati sa Mac Pro kućištem.

U pitanju je Thunderbolt 2 koja podržava brzinu od 20 GBps.

Tačan datum kada ulazi u prodaju još uvek nije određen, kao ni njegova cena, ali će početi da se isporučuje krajem godine i proizvodiće se u Sjedinjenim Državama.



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: