Pronađi članak:

3. 1. 2014.

Šta možemo da očekujemo od Applea u 2014?



Apple i njegov epski logo izgubili su na intenzitetu u 2013. godini, a stručnjaci su počeli da preispituju kompanijinu sposobnost da konstatno uvodi inovacije.

Međutim, Apple je 2013. godinu završio prilično trijumfalno. Cena deonica je u porastu a iPad Air, iPad Mini i iPhone se prodaju bez ikakvih problema.

Apple više nije kompanija Stiva Džobsa, to znamo. Appleova sposobnost inoviranja nije mrtva ali je definitivno postala konzervativnija.

Hitovi kompanije su se proredili uz par izuzetaka i trenutno se jedino izdvaja Mac Pro kao potpuno sveži dizajn ako ne i sasvim posebna tehnološka kategorija.

Apple u protekloj godini nije uspeo da prodre ni u jedan sektor proizvoda, uprkos visokim očekivanjima.

Ukoliko se pitate šta nam kompanija iz Kupertina sprema za nrednu godinu, ovo su neka od predviđanja:

Gde je nosiva tehnologija?

Dobar deo 2013. godine proveli smo verujući da ćemo prisustvovati otkrivanju Appleove nosive tehnologije, pametnog sata iWatch. Umesto toga, ovim segmentom dominirali su Samsung, Sony, Pebble, Adidas i Nokia.

Međutim, 2014. godina bi trebalo da bude drugačija. Kompanija je predstavila M7 koprocesor za detektovanje pokreta. Čip radi sa svim senzorima na iPhoneu 5S, iPadu Air i iPadu Mini i lepo se slaže sa postojećim aplikacijama. Povrh svega toga, kompanija je angažovala izvršne direktore koji su u tesnoj vezi sa modnim svetom – Angelu Ahrends, bivšu izvršnu direktora Burberryja i Pola Deneva, bivšeg izvršnog direktora kuće Iv Sen Loran.

Očigledno je da Apple planira unapred, ali da li ćemo videti iWatch u 2014. godini?




Veličina ekrana

Apleova konzervativna veličina ekrana prilično je veliki kontrast u poređenju sa pristupom drugih kompanija koje su tržištu ponudile uređaje čija se veličina ekrana kreće od 4 pa sve do 10 inča. Ipak, i dalje postoje glasine o većim iPadovima i većim iPhoneovima.

Ova godina mogla bi da bude savršen trenutak za Apple da korisnicima ponudi veću raznovrsnost.

Sa druge strane, nije jasno šta bi veći iPad nudio i zašto bi zapravo Apple napravio jedan? Apple uvek gleda da nađe način da celokupno korišćenje uređaja bude bogatije i korisnije nasuprot pravljenju tehnologije samo zbog tehnologije.

Veći iPhone bi imao smisla, barem iz tržišne perspektive. Činjenica da je kompanija predstavila dva iPhonea u 2013. pokazuje da je spremna da uradi ono što je potrebno, ali samo ako misli da je to zaista potrebno.

Mnogi korisnici vole velike ekrane i to je jedan od razloga zašto Apple gubi korisnike koji alternativu traže kod drugih proizvođača.

Moguće i neočekivano

- Sa pojedinim inovacijama koje nas očekuju, možemo očekivati da će Apple predstaviti još brže procesore, A8 i moguće M8. Takođe je za očekivati i da će iPad Air dobiti nadogradnju rezolucije kako bi se izdvojio od iPada Mini sa Retinom.

- iOS bi trebalo da bude unapređen, ali će najverovatnije u pitanju biti samo nadogradnja a ne potpuno nova verzija a isto se može očekivati i za OS X. Oba 64-bitna sistema mogla bi da budu povezana još čvršće.

- Angažovanje novih direktora moglo bi da ima više veze sa unapređenjem Appleovih prodajnih kapaciteta nego za nosivom tehnologijom i mogli bi da budu fokusirani da dobijanje kvalitetnijih podataka o samim korisnicima.

- Pored velikih planova, sasvim sigurno ćemo videti i osvežene verzija iPoda, laptopova i još lepše iMacove.

- Postoji verovanje i da će se kompanija uozbiljiti po pitanju iClouda i da će podići osnovni kapacitet na 10GB kao i da će lansirati marketinšku kampanju kako bi edukovala korisnike.

U svakom slučaju, Apple ima dosta prostora za inovacije i možemo samo da se nadamo da ćemo u 2014. doživeti neka prijatna iznenađenja.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: