Pronađi članak:

8. 3. 2015.

Šta donosi Apple SIM i kakve su posledice za operatere?


Ako postoji jedna stvar koju smo naučili o Apple-ovom odnosu prema SIM karticama u proteklih sedam godina, onda je to da Apple dobija ono što poželi.

Minijaturne kartice sa malim pozlaćenim krugovima - koje vas identifikuju kao pretplatnika na određenoj mobilnoj mreži - uključuju se u telefone, tablete, i zapravo bilo koji drugi uređaj koji može da prima i emituje radio signal.



Korisnici svih naših mobilnih operatera koriste ih od kada je sveta i veka, odnosno od kada imaju svoje mobilne telefone. Apple "mrzi" SIM kartice i mrzio ih je od kada postoji iPhone. Poznato je npr. da je Apple istraživao korišćenje ugrađenih SIM kartica koje je nemoguće ukloniti iz telefona.

Na kraju krajeva, kod najnovijih modela tableta iPad Air 2 i iPad 3 mini, Apple je odlučio da krene u napad na SIM tako što je uveo reprogramibilne SIM kartice koje se mogu prenositi sa jednog mobilnog operatera do drugog, a korisnici mogu da menjaju mreže i pakete i to samo kroz softversko rešenje. Kompanija iz Kuprtina to je nazvala Apple SIM.

Do sada, nisu svi operateri u SAD uključeni u ovaj projekt - Apple SIM se i dalje može ukloniti s uređaja, a iPadovi kupljeni s paketom pretplate i dalje koriste uobičajene, zaključane SIM kartice - međutim predskazanje propasti SIM-a je tu. Rane su smrtonosne. U roku od godinu ili dve nikada više nećete videti SIM karticu u nekom Apple-ovom proizvodu. Nećete čak biti ni mesta za karticu, smatraju neki analitičari

Svaki put kada se Apple igrao sa SIM karticom, pobedio je. Setimo se samo prvog iPhone-a 2007. godine kada je do kartice trebalo doći tako da se umetne vrh spajalice u rupicu kako bi iskočila "vratanca" sa SIM-om. U tom trenutku to je bilo prilično šašavo, ali danas svi najveći smartfoni koriste ovaj sistem.

Zatim tu je 3FF - poznatija kao mikro-SIM kartica - koja je debitovala na izvornom iPad-u 2010. godine. U to vreme nije bilo zabavno gledati kako Apple razbija kompatibilnost s ogromnim ekosistemom GSM uređaja. Postepeno su mobilni operateri počeli da nude mikro-SIM kartice, ali za korišćenje tih karatica bilo gde drugde još uvek vam je potreban osetljivi adapter koji nećete pronaći baš u svakoj prodavnici. Celi proizvodni ciklus je prošao dok su se i drugi proizvođači uključili, a Apple se nikad nije osvrtao unazad već se iste godine prebacio sa svojim iPhone-om 4 na mikro-SIM karticu.


To se ponovo dogodilo s 4FF, nano-SIM standardom koji koriste današnji iPad-ovi i iPhone-i. Apple se prvi borio i pobedio konzorcijum drugih proizvođača mobilnih telfona koji su predlagali drugačiju (i napredniju) nano-SIM karticu, a potom je predstavio novu karticu na tržištu tek nekoliko nedelja kasnije s iPhone-om 5. Još jednom, mobilni operateri i konkurentski proizvođači mobilnih telefona morali su da hvataju korak s Apple-om - čak je i ove godine Samsungov Galaxy S5 još uvek na starijoj mikro-SIM kartici.

Apple-ov jedinstveni položaj na tržištu daje mu izvanrednu moć nad mobilnim operaterima koji su zloglasni po tome što je teško raditi s njima i koji se često zaglave u svojim planovima.

Do sada je Apple SIM prihvatio samo mali broj operatera; AT&T, T-Mobile, Sprint i britanski EE (nedostaje Verizon, možda i najuporniji od svih njih). Postoji dosta ozbiljnih naznaka da će sledeći iPhone koristiti reprogramabilne SIM kartice, pa ako mobilni operateri budu želeli da svojim kupcima ponude iPhone, bolje je da počnu da se na vreme pripremaju. Lako je zamisliti da bi ih Apple mogao eliminisati i tako ostaviti nekooperativne operatere negde u ćošku...

Lako je oplakivati ​​smrt izmenjivih SIM kartica; za GSM klijente, ona je simbol slobode, način da mogu da menjaju telefone po želji. Ali, u stvarnosti, Apple-ov brzi razvoj od mini preko mikro do nano-SIM kartica već nas je doveo do fragmentiranog tržišta.

Ako Apple svim snagama istraje na ovome - što se po svemu sudeći događa - to će uzburkati tržište mobilnih operatera i proizvođača konkurentnih telefona jer će prebacivanje između mobilnih operatera biti lakše nego ikada. Mada, prebacivanje između uređaja neće biti tako lako i dalje.

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: