Pronađi članak:

22. 3. 2016.

Apple predstavio iPhone SE, manji iPad Pro, platnene narukvice za Apple Watch i iOS 9.3



Apple je na današnjem događaju u Kaliforniji predstavio dugo očekivani 4-inčni iPhone, manju verziju iPada Pro i nekoliko softverskih noviteta.

"Let us loop you in" bio je naziv događaja na kome je Apple otkrio novitete na kojima su radili proteklih meseci, a početak prezentacije obeležen je prisećanjem na Appleov 40. rođendan koji će ovaj tehnološki gigant proslaviti prvog aprila.




Prvi se na pozornici, u daleko manjoj dvorani nego što to inače, popeo Tim Kuk te se osvrnuo na najnoviji skandal koji je pre nekoliko meseci zatresao kompaniju, a to je onaj slučaj u kome s ekompanija sukobila sa vlastima oko zaštite podataka korisnika. Jasno je dao na znanje da će Apple, kada je u pitanju privatnost, uvek biti na strani zaštite krajnjih korisnika.



iPhone SE

Dočekali smo! Nakon brojnih glasina i najava, Apple je predstavio 4-inčni model iPhonea za sve one koji jednostavno vole telefone sa manjom dijagonalom ekrana. Tu pre svega misle na kinesko tržište i korisnike koji su u postupku migracije sa Androida i treba im neko vreme da se priviknu na novi operativni sistem. Zapravo je to najjači 4-inčni smartphone na svetu - pokreće ga A9 procesor što ga čini dvostruko bržim od iPhonea 5S, iako spolja izgledaju identično sa dodatkom boje rose gold. Za ljubitelje fotografije, nadograđena je i kamera koja sada podržava video 4K rezolucije, Live Photos mogućnost. Ono za šta će budući korisnici biti uskraćeni jeste 3D touch tehnologija, mada će se na to kupci brzo naviknuti - posebno ako prelaze s neke starije verzije iPhoena. Početna cena SE modela na američkom tržištu je 399 dolara (za model od 16 GB memorije), a isporuke kreću već sledeće nedelje.



Novi (manji) iPad Pro

Predstavljen je i manji brat iPada Pro, dijagonale 9,6 inča. Iako je dominacija tableta u zadnjim mesecima pala u drugi plan u očima tržišta, Apple ne odustaje i pronalazi dobar razlog zašto predstavlja manju verziju uređaja koji je namijenjen korisnicima koji trebaju veći tablet. Možda najveći naglasak kod novog Pro-a je bio na True Tone tehnologiji koja prilagođava boje ekrana okruženju prostorije u kojoj se korisnik nalazi. Što se hardvera tiče, novi manji Pro pokreće A9X procesor, podržava dodatnu tastaturu, kao i Apple Pencil, a ovo je ujedno i prvi put da iPad stiže u rose gold varijanti.

Početna cena 9-inčnog Pro-a iznosi 599 američkih dolara (za verziju od 32 GB), a uskoro stiže i veći Pro s memorijom od 256 GB po ceni od 1099 dolara za korisnike na američkom tržištu.



Najlonske narukvice za Apple Watch

Apple je odlučio dodatno proširiti ponudu narukvica za svoj Apple Watch, pa će korisnici od sada moći da biraju između gumenog i najlonskog materijala. Snizili su i cenu sata, koja sada iznosi 299 USD na američkom tržištu.

Što se tiče Apple TV-a, najavljena je softverska nadogradnja koja donosi neka manja poboljšanja, predstavljena je mogućnost izrade mapa unutar tvOS-a, a i pohvalili su se kako je plasirano više od 5000 aplikacija za tu TV platformu.

Ostalo

Nakon Kuka, na pozornicu se popela Liza Džekson i predstavila Appleovu ulogu u očuvanju živone sredine i uštedi energije. Konkretno, predstavila je Apple Liam, sistem koji reciklira sve korišćene iUređaje razvrstavajući sirovine.

Govorilo se i o aplikacijama Research Kit i Health kojima Apple želi da učini naučna istraživanja na polju zdravstva daleko delotvornijima, a najavljen je i CareKit servis kako bi se podstakla izrada zdravstvenih aplikacija.

Posle velikog broja beta vertija konačno je za javnost izbačen iOS 9.3 koji donosi novosti poput Nite Shift režima, a može se odmah preuzeti sa iUređaja ili preko iTunesa. Sve o njemu možete pročitati ovde.

Tim Kuk je za kraj najavio kako će sledeće godine ovaj prolećni događaj biti održan u prostorijama novog Appleovog Campusa 2, budućem sedištu kompanije koje je još u izgradnji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: zimo

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: