Pronađi članak:

24. 4. 2017.

Apple radi na razvoju naočara za proširenu stvarnost



Ako je sudeći prema e-mailu koji je verovatno slučajno poslat zaposlenima, izgleda da Apple već radi na uređaju za proširenu stvarnost. Među dokumentima koji su procureli našao se i sažetak svih problema koji su otkriveni tokom probnog test perioda, a Gizmodo je otkrio da postoje i delovi u kojima su opisivane naočare za proširenu stvarnost.

Svi ljubitelji Apple-ovih proizvoda odavno priželjkuju proširenu stvarnost za svoje uređaje. Niko ne zna kakav uređaj možemo da očekujemo, niti koja će biti njegova namena, ali je jasno da Apple ozbiljno radi na tom projektu. Ono što je gotovo izvesno je da će kamera na novom iPhone uređaju biti unapređena, a ta nadogradnja će se zasnivati na tehnologiji proširene stvarnosti. Ubrzo za tim bi mogli da očekujemo i naočare. Tim Cook je dao mišljenje o ovoj temi sledećim rečima:




Vrlo sam uzbuđen zbog proširene stvarnosti jer ona, za razliku od virtuelne koja razdvaja pojedince od sveta, omogućava ljudima da budu prisutni u sadašnjem trenutku i da ga učine još boljim. Mnogo je onih koji ne žele u potpunosti da se odvoje od realnog sveta, a upravo proširena stvarnost nudi mogućnost koju virtuelna ne daje. Ona se nameće kao činilac koji može samo da vam olakša život tako što će aktivno učestvovati u vašem svetu i vašim komunikacijama. To je suština.




Mislim da će ova inovacija biti revolucionarna, kao što su to svojevremeno bili pametni telefoni. Pametni telefoni su namenjeni svima bez obzira na pripadanje različitim polnim, starosnim, verskim, nacionalnim pa čak i platežno sposobnim grupama. Mislim da je proširena stvarnost jednako velika. Ogromna je. Raduje me jer postoji nešto što možemo da stvorimo, a što će ponovo promeniti svet na bolje, kao i svakodnevnu rutinu mnogih. Pritom će biti zabavno. Proširenu stvarnost vidim kao silikon u mom iPhone-u. To nije samo proizvod, to je core tehnologija. Ipak, mnogo je komponenti koje prvo treba dovesti do određenog stepena razvoja, da bi ova tehnologija postala dovoljno dobra za mainstream upotrebu. Mislim da će finalni proizvod moći da služi svrsi u pregršt realnih svakodnevnih situacija i zato me čitava priča ovoliko raduje.


Neko iz Apple-a je izgleda imao jako loš dan, jer je e-mail prepun dokumenata koji su osetljive prirode, poslat svim zaposlenima. U pitanju su prepiske u kojima su opisani rezultati testiranja koja su sprovođena tokom proteklih meseci. Uz rezultate su dodati i opisi iskustava ispitivača koji su učestvovali u testiranju. Tu se govori i o prvim greškama sa Apple Pencil-om, a jedan zaposleni je prepričao malu nezgodu koju je imao sa Apple Watch-om prilikom skijanja. Ispitivači su opisivali i probleme sa očima koji su verovatno izazvani nošenjem naočara tokom opservacije.



Nakon korisničkog ispitivanja BT4, jedan od ispitivača se požalio na neprijatnost u oku jer je u više navrata tokom ispitivanja primetio laserski zrak. Rukovodilac tima koji je nadgledao ispitivanje je zaposlenog uputio oftalmologu, a taj prototip poslao na dodatnu analizu. Jedan zaposleni se takođe požalio na bol u oku nakon rada sa novim prototipom, pod pretpostavkom da je bol prouzrokovan upravo korišćenjem istog. Čak je izrazio sumnju i da mu je podmetnut neispravan prototip, s obzirom da su mu nedostajale određene komponente.

Prema Gizmodovim informacijama, postoji mogućnost da će Apple-ov projekat proširene stvarnosti biti realizovan za godinu dana. Nije nužno verovati tome, jer ekipa okupljena oko Tima Cooka nikada do sada nije lansirala nedovršene proizvode. Međutim, možda će upravo prvi korak uvođenja tehnologije proširene stvarnosti biti njeno integrisanje u novi iPhone koji se očekuje ove jeseni.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin, 9to5mac

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: