Pronađi članak:

9. 6. 2017.

Ko plaća roming? [VODIČ]



U toku je sezona putovanja, svi nosimo telefone na destinacije, ali cesto smo zbunjeni romingom i tarifama. Ovde cemo vam razresiti sve nedoumice oko toga.

Jedna od najvećih zabluda je što ljudi misli da će imati dodatne troškove ako zovu nekog ko se nalazi u romingu. Uglavnom misle da će im stići mnogo veliki račun za telefon. To je apsolutno netačno, pozivalac će platiti standardnu tarifu kao da zove svog prijatelja koji se nalazi bilo gde u Srbiji. Šta više, ukoliko ste na postpaid paketu i imate besplatne minute, nećete platiti ništa.




Sobzirom da plaćanje u romingu nije baš najjasnije, evo par slučajeva i objašnjena kada i ko plaća dodatne troškove rominga.

Zovem iz Srbije nekoga ko je u romingu (slučaj 1.)

Kao što smo rekli, u ovom slučaju pozivalac ne snosi nikakve dodatne troškove. Naplaćuje mu se standardna tarifa ili „skidaju“ besplatni minuti. Kao da poziva nekog ko je u istom gradu.

Nalazim se u romingu i neko me zove iz Srbije (slučaj 2.)

U ovom slučaju snosite troškove rominga i to po tarifi koju je propisao vaš mobilni operater, a oni zavise od roming zone, odnosno države u kojoj se nalazi. Više o cenama možete saznati na sajtu svog operatera.

Nalazim se u romingu i zovem nekog u Srbiji (slučaj 3.)

Ovo je standardni slučaj i sve troškove poziva iz rominga snosi pozivalac. Ti troškovi zavise od roming zone, odnosno države u kojoj se nalazi. Ukoliko pozivalac ima paket sa besplatnim minutima, oni mu se neće skidati.

Na sajtovima ispod možete saznati koje su cene poziva i poruka u zavisnosti od roming zone:


Ako imate potrebu da telefonirate iz inostranstva savetujemo da kupite jeftinije pakete koje obezbeđuju svi ioerateri.

Nalazim se u Srbiji i neko me zove iz rominga (slučaj 4.)

Primalac poziva, koji se nalazi u Srbiji neće snositi nikakve troškove. To je kao kada prima bilo kakav poziv.

Pozivi unutar rominga (slučaj 5.)

Slučaj je sledeći – otišli ste sa društvom na letovanje i svi ste poneli svoje telefone i kada se razdvojite preko njih komunicirate. Ili, na primer, imate potrebu da pozovete vodiča, koji vam je ostavio svoj domaći 06* broj. Ili, na primer nalazite se u Egiptu i zovete svog prijatelja na mobilni koji se nalazi u Grčkoj.

U ovom slučaju, troškove rominga snose i pozivalac i primalac poziva. Pozivalac snosi troškove koji su po tarifi kao da zove bilo koji broj iz rominga, što je objašnjeno slučajem br.3., dok primalac poziva snosi troškove koji su objašnjeni u slučaju broj br.2.

Kao i sa pozivima, isto važi i za SMS poruke. Više informacija o romingu, roming zonama i tarifama možete saznati ako posetite zvanični sajt vašeg operatera.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: mobilnatelefonija

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: