Pronađi članak:

4. 7. 2017.

Više koristimo emotikone nego reči



Prema nedavnom istraživanju, većina ispitanika smatra da su vizuelni izrazi u porukama vrlo važni. Pomoću njih pokušavamo izraziti našu sreću ili frustracije.

U početku smo razumeli jedni druge putem pećinskih crteža, a kasnije smo razvili govor. Par desetina hiljada godina kasnije dobili smo telefone, Internet, a zatim i iPhone, pametne telefone, i aplikacije za poruke. Danas možemo biti lenji da pišemo poruku, pa nam je lakše da kroz emotikone izrazimo šta želimo da kažemo. Uvek možemo pronaći emotikon ili gif koji odgovara našem raspoloženju na Facebook-u, Instagram-u, ili drugim društvenim mrežama, pošto možemo reći puno kroz vizualna sredstva, bez korišćenja jedne jedine reči.



Gif platforma pod nazivom Tenor je podelila zanimljivo istraživanje, koje je sprovedeno od strane Harris Poll-a na 2,000 odraslih Amerikanaca. Rezultati navode kako 7 od 10 Amerikanaca koristi emotikone tokom razgovora. Datum objave ove ankete je pao na isti dan kada i 10. godišnjica prodaje prvog iPhone-a, što verovatno uopšte nije bila slučajnost – pametni telefoni su uticali na mnogo toga u proteklih 10 godina.



Još nekoliko zanimljivih podataka ove ankete o korisnicima koji često koriste emotikone:

  • 77 posto veruje da ljudi kojima često šalju tekstualne/mobilne poruke, bolje razumeju misli i osećanja koje pokušavaju komunicirati kada koriste emotikone, a ne samo reči.
  • 69 posto ima osećaj da su više povezani sa ljudima kojima često šalju tekstualne/mobilne poruke kada se izražavaju koristeći emotikone kao dodatak rečima.
  • 59 posto smatra da je ugodnije izraziti svoje emocije putem vizualnih izraza u porukama, umesto izražavanja u telefonskim razgovorima.
  • Dva od tri korisnika emotikona (65%) ih koriste u tekstualnim/mobilnim porukama kako bi izrazili svoju ličnost ili emocije, a više od polovine ih koristi sa namerom kako bi razgovore učinili zabavnijim (56%) ili kako bi nasmejali osobu sa kojom razgovaraju (51%).
  • Među ženama koje koriste vizualne izraze kada pišu poruke, 54% njih to čini kako bi iskazale sreću – u poređenju sa 42% muškaraca.
  • Većina ispitanih starosnog doba od 18 – 44 godine, koji koriste vizualne izraze veruje kako im GIF-ovi pomažu da bolje izraze emocije nego emotikoni ili reči (oba 64%) u porukama. 3 od 5 ispitanih starosnog doba od 18-44 godine (62%) smatra da će koristiti više GIF-ova u porukama u sledećih 12 meseci nego sada.





Kako god bilo, vrlo lako se možete izgubiti u lavirintu emotikona ovih dana. Možete ih koristiti kada se spremate reći ili napisati nešto neugodno, pa umesto izgovaranja, to prikazujete vizualnim sredstvima. Nema problema, imamo rešenje za vas. Uz pomoć igre ‘pogodi emotikon’, možete postati stručnjak za emotikone u samo par sati.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: