Pronađi članak:

30. 9. 2017.

Objavljena iOS 11.1 beta verzija



Objavljena je prva razvojna beta verzija iOS-a 11. Čini se da Apple i dalje radi punom parom na nedavno objavljenom sistemu, pošto jedva da je prošao dan otkako je objavljena javna iOS 11.0.1 verzija (sa kojom je rešeno puno problema), a danas već imamo novu veliku nadogradnju, doduše još uvek u beta verziji.

iOS 11 sadrži mnogo novih mogućnosti, uključujući novi sistem datoteka, Drag & Drop, interfejs za multitasking, prilagodljivi Control Centar, kao i Dock za iPad. Mi smo vam već počeli davati savete za korišćenje novog sistema. Pisali smo o 20 skrivenih funkcija koje možda ne biste sami našli, o prednostima i manama čiste instalacije, novom dizajnu Notification Centra, novim opcijama Control Centra i tastaturi za jednu ruku. Ako još niste pročitali te članke, savetujemo da barem kratko prođete kroz njih.



Vratimo se temi ovoga članka – iOS-u 11.1. Ovo je prilično velika nadogradnja – veličina na iPhone-u 7 Plus je oko dva gigabajta. U skladu sa tim, donosi nam mnogo novosti. Promene ćete videti u animacijama i Assistive Touch-u. Nažalost, loše vesti su da uz ovu nadogradnju dolaze i neki problemi. Sinhronizacija za iMessage nije dostupna, kao ni gestovi za 3D Touch prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju.

  • Animacija za otključavanje je malo drugačija. Čini se da je brža, ali teško je tačno primetiti šta je promenjeno.
  • Isto važi i za pristup kameri preko zaključanog ekrana.
  • Kao i za otvaranje notifikacija kada ste u drugoj aplikaciji.
  • Do sada je važilo sledeće: kada ste na dnu neke internet stranice i pritisnete status bar – vratite se na vrh stranice. I dalje je isto, međutim, kada se stranica približi vrhu, animacija se malo uspori.
  • Sve ikonice u aplikaciji na dnu iBooks-a sada odgovaraju vizuelnom identitetu iOS 11.
  • Možete dodati čak tri emotikona kao preporuke na tastaturi.
  • Iz nekog razloga, nema više Haptic Feedback-a kada pogrešno upišete šifru.
  • Assistive Touch, koji može zameniti fizičke tastere, takođe je dobio nove funkcije. Imamo nove ikonice za Siri i Gestures, i drugačije se pozicionira na ekranu i sl.
  • Vratila se aplikacija Feedback.




Imamo i neke probleme:

  • Ako dva puta pritisnete taster Home, sadržaj na ekranu se malo spusti kako bi ga lakše mogli koristiti. Nakon ove nadogradnje, sve ikonice se sabiju.
  • Kada zamolite Siri da uradi nešto što zahteva otključavanje ekrana, na displeju ćete videti samo otisak prsta, bez teksta ili bilo čega drugog.

(U vreme pisanja ovog članka, ova nadogradnja nije bila dostupna za javne beta korisnike).



Iako ova nadogradnja ne bi trebala dovesti do gubitka podataka, napravite sigurnosni backup svih podataka sa vašeg iPhone-a i iPad-a. Sve podatke možete sačuvati na vašem iCloud nalogu, ili na računaru putem iTunes-a. Oni pažljiviji mogu napraviti i jedno i drugo.

iOS 11.1 je dostupan za sledeće uređaje: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, petu generaciju iPad-a, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7″, iPad Pro 12.9″, šestu generaciju iPod-a touch.



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: