Pronađi članak:

20. 11. 2017.

Apple-ov ekosistem se menja



Oni koji već neko vreme koriste Apple-ove proizvode u ekosistemu, možda su primetili da je njegov koncept počeo da se menja u poslednje vreme. Ton se promenio i središte ekosistema je pomereno. Gde smo krenuli? U ovom članku vam donosimo naše mišljenje.

Apple-ova najveća prednost u poređenju sa konkurencijom je dobro izgrađen, promišljen i propustan ekosistem. Kada sam prvi put razmišljao o isprobavanju Apple-ovih uređaja, morao sam dobro da razmislim o tome šta prvo da odaberem. Moj glavni cilj je bio započeti sa središnjom tačkom ekosistema kako bi mogao da izgradim sve oko tog uređaja.

Tada sam zamišljao macOS (OS X) i uređaj koji je pokretao kao središte. Takođe su me zanimali samo iPhone i iPad uređaji. Nisam smatrao iPod-e zanimljivima, a Apple Watch nije bio ni blizu proizvodnji. Mislio sam da bi macOS mogao da izgradi vezu između iPhone-a i iPad-a. Zato sam odabrao MacBook Air.



Kada bih ponovo mogao da biram, definitivno bih odabrao nešto drugo. Ne zato što sam otišao dublje u Apple-ovu filozofiju, već i zbog toga što se po mom mišljenju, ekosistem mnogo promenio. Apple je krenuo u potpuno novom smeru.




Spektar Apple-ovih uređaja se proširio. Lansiran je Apple Watch, baš kao i AirPods. HomePod uskoro stiže, i to sa AirPower punjačem, ako su naše informacije tačne, nećemo morati dugo da čekamo ni na nošenje AR naočara. Prethodni uređaji su takođe postali manje zavisni o Mac-ovima. Postoji jedan uređaj koji će vladati svima, ali to nije iMac ili MacBook, već iPhone.

Apple Watch


Ta sklonost je očigledno započela sa Apple Watch-em. Kada ga je Apple najavio 2014. godine, nismo znali koliko će nam promena doneti. To je samo bio nesiguran uređaj za nesigurnu ciljnu grupu. Vreme i sledeće generacije pokazuju koliko je koncept uspešan. Ono što je još važnije je to da je Apple-ov smartwatch bio prvi koji je zavisio od iPhone-a, a ne od Mac-a. O tome je i reč.



Kako je vreme prolazilo, Apple Watch je takođe počeo da se nadograđuje. Sada ima GPS i ugrađeni LTE čip. Međutim, nije slomio sve svoje lance, pa je još uvek povezan sa iPhone-om. Za sada…

AirPods


Iako se činilo da su samo dodatak, postale su vrlo uspešan i voljeni proizvod. Ali to je pomalo čudno. Nisu namenjene izričito za iPhone, možete da ih koristite i sa iPad-om ili Mac-om, ali i sa Android telefonima. Ali bez ikakve sumnje, povezujemo ih uglavnom sa iPhone-om zbog njihove mobilnosti. Male su, lagane i kompaktne, rade satima i lako ih možete nositi sa sobom bilo gde. Isto uglavnom važi i za iPhone uređaje.



AirPower


Još nismo videli Apple-ov koncept bežičnog punjenja u akciji, ali ovaj uređaj najbolje sažima ono o čemu govorim. To je rešenje koje povezuje članove novog ekosistema. Možete da punite svoj iPhone, Apple Watch i AirPods u isto vreme na istom mestu. Mac-ovi su izvan toga.



Evolucija iPad-a


Do ovog trenutka, naveo sam samo nove proizvode. Sada ćemo pričati o dobrom starom iPad-u čija se unutrašnjost zaista promenila. iPad Pro uređaji su navodno predstavljeni kako bi zbacili desktop računare sa trona. Nije nikakva slučajnost da su iPad-i najviše profitirali od iOS-a 11, sa gomilom funkcija koje mogu pomoći pri prebacivanju sa Mac-a.

Većina iPad korisnika ima i iPhone. Ne poznajem nikoga ko ima iPad, ali ne i iPhone. Možete da preživite dan na svom telefonu i nastaviti na iPad-u kada se vratite kući, i biće vam ugodnije na većem ekranu. iPhone je duša koncepta, i neće vam biti potreban Mac za to.



Budući proizvodi


Ne morate da budete vidoviti da bi ste znali šta sledi. Sigurni smo da će Apple da nastavi ovim putem u narednih nekoliko godina. Novi proizvodi poput AR naočara će biti kompatibilni sa iPhone uređajima. Sve više će napuštati Mac-ove, pa će oni postati opcionalni uređaji u ekosistemu umesto da budu u središtu kao što su bili ranije.



iPhone u sredini


Mislim da detaljnije objašnjenje nije potrebno. Zahtevi korisnika i potrošnja medija su se uveliko promenili tokom godina i Apple mora da održi korak sa tim. To je glavni razlog zašto je čak i nakon 10 godina iPhone još uvek na vrhu i donosi najviše Kupertinu. To ga stavlja u središte ekosistema.

Kada je Apple u septembru predstavio iPhone X kao temelj za iPhone-ovih sledećih 10 godina, trebali bi dodati da će on odrediti i sledeću deceniju ekosistema.



Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: