Pronađi članak:

14. 11. 2017.

Tri velike inovacije koje nam je doneo Apple



Apple je kompanija stara 40 godina, što bi moglo biti iznenađujuće nekima budući da brend označava najmoderniju i najkvalitetniju tehnologiju. Kako kompanija koja je već toliko dugo na tržištu održava korak? Uz inovacije.

Pre svega, važno je pojasniti šta inovacija znači. Razgovarali smo o ovoj temi kada smo na primer, govorili o Apple-u i pojmu “biti prvi”, ili kada smo preispitali Apple-ovu strategiju. Pitanje se samo postavlja. Da li je Apple izumeo bilo išta? Strogo govoreći, nije. To je zato što inovacija i izum nisu ista stvar ili proces.




Kada bismo rastavili prvi iPhone, videli bismo da mnogi delovi nisu Apple-ovi izumi. Međutim, traženje najboljih delova, odabir tih delova, eksperimentisanje sa njima i zatim stvaranje nečega što je jednostavno neverovatno i znači puno više od individualnih delova – to je umetnost. To je inovacija. Baš kao što najbolji kuvar na svetu koristi začine koje nije izumeo, ali opet pravi jelo koje niko do sada nije napravio.



Takođe je netačno da Apple nije ništa izumeo, jer se novi patenti predaju i odobravaju svaki dan. Nažalost, mnogi verovatno nisu zainteresovani za to jer izumeti nešto ne funkcioniše samostalno. Tek kada dođe dobar kuvar i stvori inovaciju od toga, tada izum postaje nešto.

Zato je važno napomenuti da su navedene inovacije postojale pre kao izumi. Međutim, Apple je bio neophodan kako bi od njih nastale inovacije. Osvrnućemo se na istorijske proizvode jer su mnogi bolje upoznati sa modernijim inovacijama, a 70-te i 80-te su bile odlično razdoblje u pogledu inovacija.



Personalni računari

Smatramo da je IBM-ov Personal Computer koji je izašao 1981. godine prvi personalni računar, i od tuda i potiče i njegov naziv. Ipak, IBM je došao na područje koje je već bilo puno života zahvaljujući Dr. Henryju Edwardu Robertsu i njegovom izumu iz 1975. godine pod nazivom Altair 8800. Do tada, Steve Wozniak je naporno radio na Apple I koji je predstavljen u julu 1976. godine, i koji je imao sasvim drugačiji pristup interakcijama između čoveka i mašine od Altaira. Ali Apple I više spada u kategoriju pronalazaka sa nekoliko stotina uređaja. Stvarnu inovaciju je doneo Apple II 1977. godine, koji je imao ogromnu ulogu u širenju personalnih računara, i to je definitivno obeležilo Apple kao važan faktor u istoriji informacione tehnologije.



GUI

Izvorni pronalazač GUI-a ili grafičkog korisničkog interfejsa je bio Douglas Engelbart, inženjer na Stanford Research Institute-u. Objavio je svoj izum 1968. godine, koji se tada činio prilično novim sa svojim prozorima, ikonicama i uređajem za pokazivanje. Xerox PARC je to usvojio i stvorio prvi potpuni GUI 1970. godine. Steve Jobs je posetio Xerox 1979., i bio je toliko inspirisan razvojem da je Apple počeo razvijati sopstvenu verziju koja je objavljena na Macintoshu 1984. godine. Windows 1.0 je stigao godinu dana kasnije, 1985.



Miš

Još jedna inovacija koja se može povezati sa Apple-om i Macintosh-em iz 1984. Pomenuti Douglas Engelbart je izmislio miš u ‘60-tima. Prvi računar koji je koristio ovaj izum bio je Xerox Star, koji je objavljen 1981. Ipak, mnoge nije bilo briga za miš sve do 1984. godine, kada je Apple jednom i za svagda dokazao koliko je ova tehnologija korisna i važna. Naravno, trebali su predstaviti i GUI. Pre toga, korisnici su mogli komunicirati sa računarima uz pomoć linija sa naredbama – Apple je jednostavno pokazao elegantnije rešenje za to.

Naravno, mogli smo spomenuti mnoštvo drugih proizvoda i razvoja. Ali smatramo da su ovo Apple-ove glavne inovacije, jer su ih oni napravili takvim kakve su sada. Po vašem mišljenju, šta je Apple-ovo najveće dostignuće?



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: