Pronađi članak:

13. 12. 2017.

Apple je preuzeo Shazam



Preuzimanje popularnog servisa za prepoznavanje muzike je najveće ulaganje ove vrste u koje je Apple investirao posle 2014. godine, kada su kupili Beats za 3 miliona dolara. Iz Apple-a su dali zvaničnu potvrdu za kupovinu i obećali „uzbudljive planove“ za budućnost.

Verovatno da nikome ne treba da predstavljamo Shazam. Ta aplikacija je bila na svim pametnim telefonima još pre nego što su lične pomoćnice imale tu funkciju (Siri koristi Shazam-ovu tehnologiju). Interesovanje je malo opalo, ali je to i dalje jedna od najpopularnijih besplatnih aplikacija za prepoznavanje muzike. Zato je vest da je Apple nedavno kupio tu britansku kompaniju vrlo značajna.



Naravno, nisu objavili finansijske podatke, ali možemo da nagađamo. Kada su se pojavile prve glasine pre nekoliko nedelja, na TechCrunchu su spominjali 400 miliona dolara, navodeći kao izvor osobu iznutra. Ako su uspeli da postignu dogovor za ovaj iznos, to se verovatno desilo na Black Friday, jer je Shazam-ova tržišna cena 2015. godine iznosila 1 milijardu dolara.




I Apple i Shazam u izjavi su komentarisali kupovinu. Evo šta je rekao Apple:

Oduševljeni smo što će se Shazam i njihova talentovana ekipa pridružiti Apple-u. Od lansiranja App Store-a, Shazam je stalno držao poziciju kao jedna od najpopularnijih aplikacija za iOS. Danas je koriste milioni ljudi širom sveta, na različitim platformama. Apple Music i Shazam su prirodan par, s obzirom na to da su obe aplikacije strasno posvećene muzici i pružaju korisnicima odličan muzički doživljaj. Pripremamo uzbudljive planove i radujemo se udruživanju sa Shazam-om čim se potvrdi današnji dogovor.



Slično su izjavili i iz Shazam-a. Ono što je zanimljivije od obraćanja javnosti je to na koji način će Apple koristiti ovu tehnologiju. Bilo bi logično da će Apple Music igrati veliku ulogu u ovoj priči, ali kako je Shazam integrisan u razne aplikacije od Snapchat-a do iMessage-a, onda tu postoji mnoštvo opcija.

Na primer, ta aplikacija ima eksperimentalnu funkciju koja koristi proširenu stvarnost i pomaže vam da otkrijete sadržaj uz pomoć slika i sličnih stvari. S obzirom na to da su se u Apple-u zdušno posvetili AR-u, zainteresovani su i za sve slične tehnologije.

Za kraj, jedna zanimljivost. Kada je Shazam lansiran 2002. godine, ta usluga se zvala 2580 jer su korisnici trebali da pozovu taj broj ako su želeli da prepoznaju neku pesmu. Taj poziv bi bio prosleđen kompaniji, gde bi pokušali da prepoznaju traženu pesmu. U slučaju da pesmu pronađu, poslali bi SMS poruku pozivaocu sa informacijama o izvođaču i naslovu pesme.


Ovo zaista pokazuje koliko se svet promenio u poslednjih 15 godina u pogledu zabavne tehnologije.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: