Pronađi članak:

8. 2. 2018.

Ovako izgleda nova opcija upravljanja baterijom u iOS-u 11.3



U Apple-u su uradili sve što su obećali i napravili prilagodljivu tehnologiju koju niko ne može da ospori – objavljena je nova beta verzija iOS-a 11.3, koja sa sobom donosi brojne nove mogućnosti za upravljanje baterijom.

Apple je objavio vrlo detaljan izveštaj o ovoj temi na svojoj stranici za podršku. Evo najvažnijih tačaka:

  • ova funkcija je dostupna samo u beta verziji, pa su moguće greške;
  • funkciju možete pronaći u meniju Settings > Battery > Battery Health (Beta);
  • nova mogućnost nazvana „performance management“ će biti zadužena za usporavanje rada;
  • kada se objavi zvanična verzija iOS-a 11.3, „performance management“ će biti isključen;
  • međutim, nakon prvog neočekivanog isključivanja automatski će se uključiti;
  • zahvaljujući naprednijem softveru i hardveru iPhone-a 8, iPhone-a 8 Plus i iPhone-a X, njen uticaj će biti manje značajan;
  • dodat je i Maximum Capacity meni; on će pokazivati trenutni kapacitet baterije u odnosu na početno stanje;
  • iOS će vas obavestiti kada treba da zamenite bateriju;
  • na istom mestu ćete moći proveriti status upravljanja performansama i isključiti tu opciju.



Problem

U slučaju niske napunjenosti baterije, veće hemijske starosti ili nižih temperatura, veća je verovatnoća da će korisnici doživeti neočekivano isključivanje uređaja. U ekstremnim slučajevima, uređaj se može češće isključivati, zbog čega postaje nepouzdan ili neupotrebljiv.




Na modelima iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 i iPhone 7 Plus, iOS dinamično upravlja maksimalnim performansama, sa ciljem da spreči neočekivano isključivanje uređaja, kao i da bi se iPhone i dalje mogao koristiti. Ta mogućnost upravljanja performansama je specifična za iPhone i ne odnosi se na druge Apple proizvode.

Ona funkcioniše tako što prati temperaturu uređaja, stanje napunjenosti baterije i njenu impedansu. Na osnovu tih podataka, iOS po potrebi dinamično upravlja maksimalnim performansama nekih komponenti sistema, kao što su CPU i grafički procesor, kako bi sprečio neočekivano isključivanje. Samim tim, radna opterećenja uređaja automatski će se uskladiti i tako omogućiti ravnomerniju distribuciju zadataka sistema, umesto većih i češćih maksimuma performansi odjednom. U nekim slučajevima, korisnik možda neće primetiti razliku u svakodnevnim performansama uređaja. Nivo uočene promene zavisi od toga koliki je nivo upravljanja performansama potreban za određeni uređaj.



Pri niskoj napunjenosti baterije i nižim temperaturama, promene upravljanja performansama su privremene. U slučaju da je baterija uređaja hemijski dovoljno stara, promene upravljanja performansama mogu biti trajne.

Razlog je u tome što su sve punjive baterije potrošne komponente i imaju ograničen radni vek, pa ih s vremenom treba menjati. Ako se to odnosi na vas i želite poboljšati performanse svog uređaja, zamena baterije može pomoći.




Performance management

iOS 11.3 poboljšava upravljanje performansama tako što redovno procenjuje nivo upravljanja koji je potreban za izbegavanje neočekivanog isključivanja. Ako stanje baterije može podržati uočene potrebe za maksimalnom snagom, opseg upravljanja performansama se smanjuje. U slučaju ponovnog neočekivanog isključivanja, upravljanje performansama se povećava. Ta procena se vrši stalno, čime se omogućava lakše upravljanje performansama.

Kako se stanje baterije pogoršava, smanjuje se i njena mogućnost maksimalnih performansi. U meniju Bettery Health nalazi se deo posvećen maksimalnim performansama, u kom se mogu prikazati sledeće poruke:











Maksimalni kapacitet

Meni Battery Health takođe donosi informacije o maksimalnom kapacitetu baterije i mogućnostima maksimalnih performansi.

Maksimalnim kapacitetom baterije meri se kapacitet baterije uređaja u odnosu na njeno stanje kada je bila nova. Prilikom prve aktivacije, baterije imaju kapacitet od 100%, ali sa hemijskim starenjem ta vrednost se smanjuje, što može dovesti do skraćivanja vremena upotrebe između dva punjenja.



Normalna baterija dizajnirana je tako da zadrži do 80% početnog kapaciteta nakon 500 potpunih ciklusa punjenja u normalnim uslovima rada.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: