Pronađi članak:

16. 3. 2018.

Korak smo bliže novom životu bez kablova



To ne znači da nas čeka lagodan život bez kompromisa, ali situacija sa petljanjem i kombinovanjem mnogobrojnih kablova će se sigurno popraviti. Apple je nedavno proširio svoj MFi program licenci i dao zeleno svetlo novim proizvođačima za proizvodnju kablova kompatibilnih sa Apple proizvodima.

Oni koji budno prate svakodnevne promene možda su primetili da je Apple prošle subote promenio svoje MFi logotipove. Prethodna verzija koja je sadržala iPod, iPhone i iPad zamenjena je trima novima, u kojima iPhone ima prednost.



Stari logotip.

Takođe, svaka slika uključuje Apple logotip, kako ne bismo zaboravili kom brendu pripadaju ovi uređaji. Ova manja prilagođavanja dizajna samo su prethodnica znatno većih i važnijih promena.



Novi logotipovi

Ali prvo reč-dve o tome šta je MFi (Made for iPhone/iPod/iPad). Naime, radi se o Apple-ovom standardu za druge proizvođače koji je na snazi od 2005. godine. Ako proizvođači dodataka zadovolje taj standard, smeju staviti odgovarajući logotip na svoje proizvode i tako dati korisnicima do znanja da su ti proizvodi usklađeni sa Apple-ovim propisima. Istovremeno, Kupertino tako garantuje uobičajen kvalitet, bez obzira na to što sami nisu deo proizvodnog procesa.




To je zapravo odlična stvar, pogotovo za nas, korisnike. Ponekad su takvi proizvođači nudili kablove i druge dodatke koji su jeftiniji, kvalitetniji i raznovrsniji od onih koje proizvodi Apple. Takođe, njihove ideje rezultirale su odličnim rešenjima koja nisu deo Apple-ove zvanične ponude.



Ovo je Nonda kabl, koji košta jednako kao Apple-ov originalni Lightning kabl, ali je duži, otporniji na oštećenja i crne boje.
Postavlja se pitanje šta Kupertino dopušta drugima da proizvode. Na primer, Lightning-to-USB-C adapter sme proizvoditi samo Apple. Međutim, sada su otišli korak dalje i izmenili neke detalje svog programa – tako su dopustili proizvodnju Lightning-to-3,5 mm Jack adaptera, i omogućili korišćenje USB-C kabla i ulaza.

  • Trgovci smeju uključiti USB-C utikače za napajanje u svoje MFi-sertifikovane dodatke za iOS i Mac, čime se omogućuje punjenje pomoću USB-C kabla i adaptera koje korisnici možda već poseduju.
  • Integrisani USB-C ulaz se ne sme koristiti za pass-through punjenje ili sinhronizaciju iPhone-a, iPad-a ili iPod-a touch sa Mac ili Windows računarima.
  • Proizvođačima je takođe dozvoljeno da nude USB-C kablove u paketu sa drugim MFi dodacima.
  • Ipak, trgovci imaju pravo da odbiju da prodaju USB-C kabl ili adapter kao deo paketa radi uštede.
  • Apple sada dopušta proizvodnju MFi dodataka sa Lightning-to-3.55 mm stereo analognim izlazom.

Nama se najviše dopada zadnja stavka. Od sada ćemo moći da kupimo kabl sa Lightning konektorom za sve slušalice koje imaju odvojene kablove. To znači da više nećemo trebati da nosimo adapter sa sobom.



Ukratko, moći ćemo da kupimo jeftinije i posebno izrađene konektore bez adaptera, i to pouzdanog kvaliteta. Apple je krenuo u odličnom smeru, pa sada samo trebaju nastaviti tim putem.

Za početak, nas bi posebno usrećilo kada bi bilo moguće puniti iPhone preko MacBook-a bez adaptera.

Puno zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: