Pronađi članak:

19. 4. 2018.

iPhone X zaslužan za 35% profita celokupnog tržišta mobilnih telefona



Prema Counterpoint Research-u, kompaniji koja se bavi istraživanjem tržišta, iPhone X imao je odličan Q4. Ostvario je pet puta više profita od 600 drugih proizvođača Androida.

Kružile su glasine da nema prave potražnje za iPhone-om X, da niko ne kupuje taj uređaj i da je Apple smanjio njegovu proizvodnju. Međutim, taj uređaj je ostvario neverovatan uspeh – kako za sebe, tako, naravno, i za Apple.




Prema nedavnom istraživanju Counterpoint Research-a, u četvrtom kvartalu 2017. godine iPhone X je sam ostvario 35% profita čitave međunarodne industrije mobilnih telefona. Razmislite samo koliko je taj broj zapravo veliki. Da je iPhone X jedini mobilni uređaj na svetu, čitava trećina profita te industrije bi postojala – pod uslovom da je i obim prodaje isti.



I ostali modeli iPhone-a bili su vrlo uspešni. iPhone 8 ostvario je 19,1% profita, a iPhone 8 Plus 15,2%. iPhone 7 i 7 Plus zajedno su ostvarili 10% profita. Na spisku se našao i tri godine star iPhone 6, sa 1,8% profita. Od ostalih proizvođača, samo su Galaxy Note 8 (3,9%) i Galaxy S8 Plus (1,7%) uspeli ući u top 10.

Drugim rečima, Apple je ostvario oko 85% ukupne zarade.

Ulagači su sigurno vrlo zadovoljni jer bi to moglo značiti rast od 1% u odnosu na prošlu godinu, premda su ukupni prihodi na globalnom nivou pali za 1%. To znači da bi Apple mogao ostvariti rast na tržištu koje se smanjuje.



Moramo dodati da Apple nikada ne objavljuje tačne brojke vezane za prodaju pojedinačnih uređaja, pa podaci iz Counterpointovog istraživanja ne mogu biti zvanično potvrđeni. Ipak, procenjene brojke sigurno nisu daleko od istine i takve rezultate smo ionako očekivali.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iMagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: