Pronađi članak:

25. 6. 2020.

UPUTSTVO: Kako promeniti App Store lokaciju na Srbiju



Sve ljubitelje modernih tehnologija i entuzijaste obradovala je vest da je Apple zvanično podržan u Srbiju u okviru svog App Store-a. Na taj način  zvanično je podržana naša zemlja, sa svim mogućnostima koje to otvara, kako za obične korisnike koji će moći da koriste svoje platne kartice, tako i developere kojima će rad biti olakšan (ko se sad registruje na Dubai, znajte da izbegava porez). No, jedan broj korisnika je sada u dilemi/problemu.

O čemu se zapravo radi? Postoji veliki broj ljudi koji dugo godina koriste iPhone / iPad / Mac uređaje i koji su se registrovali “u sivoj zoni”, odnosno prijavili se na neku drugu zemlju, na izmišljenu ili stvarnu lokaciju sa fiktivnim prebivalištem. U međuvremenu su nakupovali desetine, stotine ili hiljade aplikacija, pesama, knjiga, filmova i serija – ili možda ništa od toga, ali bi svakako poželeli da svoj nalog prebace na Srbiju, jer samim tim neće u budućnosti morati da se “dovijaju” na neki drugi način. Evo kako to uraditi.




Koraci pre promene


Suštinski, ono što radite jeste editovanje naloga. Pre nego što napravite promenu zemlje ili regiona, trebate da načinite nekoliko važnih koraka kako bi proces promene bio što bezbolniji.

  • Potrošite kredit koji imate u prodavnici vezan na svoj nalog
  • Otkažite pretplatničke servise ukoliko ih imate, kao što je Apple Music i slično
  • Obratite pažnju da sačekate da se završe svi eventualni žalbeni procesi ili procesi refundiranja novca, ukoliko su aktivni
  • Obezbedite kompatibilni Payment Method za novu zemlju ili region, pošto možda postojeći metod plaćanja neće biti prihvatan u Srbiji
  • Obratite pažnju na same aplikacije, odnosno da li one podržavaju novu zemlju ili region. Recimo, može se desiti da aplikacija omogućava puštanje sadržaja na fiktivnom nalogu koji se vodi na Floridu, ali da sada neće dozvoljavati da se sadržaji puštaju u Srbiji. Tipičan primer bi bio pristup serijama, muzici ili podcast-ovima. Vodite računa o tome – možda vam se uopšte ne isplati da prebacujete nalog!

Kada ste to definitivno raščistili, i čvrsto rešili da otadžbini date ono što ni major Dragutin Gavrilović i borci 3. bataljona 12. pešadijskog puka Dunavske divizije nisu mogli – da digitalni svet preplave avatarima pored kojih stoje srpske zastave – pred vama je nekoliko načina da promenite lokaciju.






Prvi način: preko Apple ID naloga


Bez obzira imate li Mac ili PC računar, ovo je najjednostavniji i najprimereniji način, koji svima savetujemo, jer se najlakše drži pod kontrolom.

  1. Ulogujte se na stranicu svog Apple ID naloga
  2. Skrolujte do sekcije Account, pa kliknite na Edit
  3. Iz Country/Region menija, odaberite novu zemlju ili region (u ovom slučaju, to će biti Serbia)
  4. Potvrdite izbor
  5. Unesite nove informacije o plaćanju i novu adresu, koji su validni za region – pretpostavljamo da će sve platne kartice biti validne



Drugi način: preko iPhone, iPad ili iTouch uređaja


Ukoliko imate neki od mobilnih uređaja kompanije Apple, možete sve da obavite direktno sa njih. Naravno, procedura će biti nešto duža u odnosu na direktno editovanje Apple ID naloga, ali vam možda bude zgodnije da to obavite sa svog omiljenog iAparata.

  1. Otvorite Settings
  2. Kliknite na svoje ime, pa potom na iTunes & App Store.
  3. Kliknite na svoj Apple ID, pa na View Apple ID
  4. Ulogujte se sa svojim ID-jem ukoliko se to traži od vas (skoro sigurno)
  5. Kliknite na Country/Region.
  6. Kliknite “Change Country or Region”
  7. Odaberite novu zemlju/region (u ovom slučaju, Srbiju) i potvrdite Terms & Conditions
  8. Unesite nove informacije o plaćanju i novu adresu, koji su validni za region



Treći način: preko Music ili iTunes aplikacije


Najzad, tu je i treći način za one koji žele da ovako bitne stvari menjaju iz specifičnih aplikacija, premda ne vidimo zašto bi davali prednost ovom metodu nad gore opisanim – no, izbor je tu.

  1. Otvorite Music ili iTunes aplikaciju
  2. U meniju na vrhu ekrana ili na vrhu iTunes prozora kliknite na Account, pa na View My Account.
  3. Ulogujte se sa svojim Apple ID-jem, pa odaberite View Account
  4. Otvoriće se Account Information stranica, na kojoj – pogađate – kliknete na Change Country or Region
  5. Iz menija odaberete novu zemlju (u ovom slučaju, Srbiju) i potvrdite Terms & Conditions
  6. Unesite nove informacije o plaćanju i novu adresu, koji su validni za region

Začkoljica za kraj


Naravno, sve ovo ne bi bilo tako lako da nema začkoljice (koja uskoro to neće biti). Naime, u listi podržanih zemalja još uvek nema Srbije. Očekuje se da će Srbija biti dodata tokom aprila, prema nezvaničnim navodima. Stoga, sačuvajte ovo uputstvo/članak u svoj bookmark spisak, pa kada Apple bude zaista omogućio prebacivanje na Srbiju, prebacite nalog na lokaciju svoje zemlje. Mi ćemo svakako izvestiti kada to bude omogućeno.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: PC Press

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: