Pronađi članak:

17. 8. 2020.

Epic Games tuži Apple i Google nakon zabrane Fortnite-a u njihovim prodavnicama



Nakon provokativne najave kompanije Epic Games, Google i Apple su brzo reagovali uklanjanjem popularne Fortnite igre iz App Store-a i Play Store-a. Epic Games je nakon ovoga podbeo tužbe protiv Apple-a i Google-a.

Epic Games je sinoć objavio je da je Fortnite igračima na iOS i Android platformama dostupan novi način plaćanja za kupovine u okviru aplikacija. Kupovine se više ne obavljaju direktno u okviru aplikacije, ali korisnici mogu plaćati putem PayPal-a čime se zaobilaze platforme za plaćanje ovih kompanija. Google i Apple tako ostaju praznih ruku, jer bi se na ovaj način mogla izbeći naknada od 30 procenata, koju svaki programer mora da plati kompanijama.




Apple i Google su odmah reagovali na novi metod plaćanja, koji mnogi stručnjaci vide kao namernu provokaciju od strane Epic Games-a. Apple je komentarisao uklanjanje popularne igre iz svoje prodavnice, ističući u saopštenju da Fortnite krši smernice App Store-a. Google je objasnio da je Fortnite još uvek dostupan za Android, ali da se aplikacija više ne može nuditi u Play Store-u zbog kršenja smernica.



Prema svemu sudeći, Epic Games je bio svestan onoga što će se desiti i već je spreman za borbu pred sudovima. Developer je protiv Apple-a već pripremio tužbu na 65 stranica, u kojoj se kompanija iz Kupertina optužuje za monopolističke prakse.

Epic Games je i protiv Google-a podneo tužbu zbog monopolističkog ponašanja. Epic Games je u prošlosti već više puta kritikovao naknade koje su programerima i developerima naplaćuju u Google Play prodavnici. Fortnite je prvobitno objavljen van Play Store-a i bio je dostupan samo za preuzimanje preko sajta kompanije Epic. U tužbi se navodi da Google-ova politika "šteti programerima i potrošačima aplikacija time što je Google tu kao obavezan posrednik u svakoj transakciji u okviru aplikacija".

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: