Pronađi članak:

22. 12. 2020.

Opasan propust u iPhone-u omogućio špijuniranje novinara



Kada se govori o bezbednosti pametnih telefona, loptica je na strani Apple-a i njihovog iPhone-a, koji se smatra puno sigurnijim u odnosu na Android, ali svima je odavno jasno kako potpuna bezbednost ne postoji. To je na svojoj koži otkrio niko drugi nego Jeff Bezos, najbogatiji čovek na svetu, čiji je iPhone hakovan (bez njegovog znanja) nakon što je od saudijskog princa Mohammeda bin Salmana primio video zapis putem WhatsApp-a.

Takođe, s vremenom smo saznali i za još nekoliko bezbednosnih propusta na Apple-ovim telefonima koji su iskorišćeni za hakovanje i napade.



Žrtve hakovanja, prema poslednjim medijskim izveštajima, postali su i zaposleni Al Jazeere - navodno se radi o 36 ili 37 osoba koje su radile kao novinari, voditelji, producenti ili su bili direktori te kompanije. Napad je navodno ponovno povezan sa Saudijskom Arabijom, čiji su hakeri iskoristili bezbednosni propust u iMessage-u koji je popravljen sa poslednjom verzijom softvera iOS 14. Putem tog propusta napadači su imali pristup lozinkama i mikrofonu, a čak su mogli da snimaju fotografije sa telefona. Jasno, reč je o izuzetno opasnom propustu koji je napadačima pružio potpuni uvid i privatne i poslovne živote njihovih vlasnika.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je taj propust postojao oko godinu dana i možemo se samo pitati da li ga je ga još neko iskoristio za špijuniranje. Operaciju špijunaže novinara otkrili su istraživači Citizen Laba sa Univerziteta u Torontu. U napadu je korišćen spyware izraelske kompanije NSO Group, a iza njega stoje, što je naravno neslužbeno - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.



Iz NSO Groupa reagovali su na te navode i kažu da nisu upoznati sa tvrdnjama Citizen Laba i da nemaju pristup podacima hakovanih osoba. Objavili su kako istražuju sve slučajeve u kojima postoje verodostojni dokazi zloupotrebe od njihovih klijenata, uz naglasak da je njihov softver namenjen isključivo borbi protiv kriminalaca.

Situaciju su komentarisali i iz Apple-a i kažu da ne mogu da potvrde informacije koje je objavio Citizen Lab, ali kažu da je napad bio ciljan i podstiču korisnike na instalaciju poslednje verzije njihovog mobilna operativnog sistema.







Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: