Pronađi članak:

1. 4. 2021.

Evo koliko podataka iOS i Android šalju proizvođaču dok ih ne koristite



Poznato je da moderni pametni telefoni šalju određene podatke proizvođačima kao radi održavanja sistema, a koliko toga tačno pošalju iPhone i Pixel dok ih ne koristite otkriva studija sa dublinskog univerziteta.

Hteli mi to ili ne, dok god je povezan sa internetom na ovaj ili onaj način, naši telefoni dele određene podatke sa serverima proizvođača. Po pravilu se tu radi o podacima kao što su serijski broj uređaja, WiFi MAC adresa, IMEI broj, broj telefona i informacija o umetnutoj SIM kartici. Jednostavno ne postoji mogućnost da to isključite. Jedini način je isključiti sve oblike povezivosti ili izvući bateriju kako to viđamo u filmovima.

Google je na glasu da prikuplja više podataka od Apple-a, ali u ovoj studiji se ispostavilo da premda iPhone šalje količinski manje podataka, šalje ih poprilično. Prema studiji koju je sproveo profesor sa dublinskog Trinity College-a, Pixel svakih 12 sati Google-u pošalje čak 1MB podataka, dok iPhone Apple-u za isto vreme 52KB. Dakle Android šalje 20 puta više podataka Google-u nego što iOS šalje Apple-u.

Zanimljivo je međutim da dok Pixel šalje samo podatke vezane striktno uz dotični uređaj, iPhone Apple-u dojavljuje i o tome koji su se to drugi obližnji uređaji povezali na istu W-Fi mrežu. I Google i Apple tvrde da se ti podatci prikupljaju kako bi svoje sisteme održavali ažurnim i zagarantovali bolje korisničko iskustvo. Ne verujemo da će ovo ikome biti neko iznenađenje, ali eto opet je zanimljivo videti koliko toga i šta tačno neki telefoni dele bez da vas zapravo pitaju za dozvolu.









Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: