Pronađi članak:

17. 3. 2011.

Apple iScroll koncept



Potrebe i navike se vremenom menjaju, pa je tako danas normalno da nemamo poseban mp3 plejer i telefon, jer bi telefon trebalo da može da obavi funkcije audio plejera. Do nedavno su tablet-oliki uređaji bili preskupi, a smatrani su ne tako potrebnim. A onda je izašao revolucionaran primerak i shvatili smo da je dobrom delu korisnika jednostavnije da osnovne funkcije koje radi na računaru (a takve operacije čine, kod dobrog dela korisnika, najveći deo rada za računarom) - obavlja na tablet uređaju. Brže, jednostavnije, elegantnije. Sasvim je moguće da će uskoro mnogima biti previše da nose i najjednostavniji netbook računar sa sobom, ako već imaju telefon. A ako je na računaru potrebno i nešto brzo otkucati, tablet baš i nije najsrećnije rešenje. Istina, možete poneti tastaturu za tablet, ali onda već nosite previše stvari.

Za nekih šest do sedam godina, Apple bi mogao da izbaci uređaj koji možemo nazvati iScroll (čisto da ga nekako oslovljavamo). Isprva i u sklopljenom stanju, mogli biste da pomislite da se radi o nekakvom izduženom iPhone uređaju, ali ono što je najzanimljivije, nalazi se unutar kućišta. Ako neka kompanija bude omasovila upotrebu FOLED ekrana, to će biti upravo gigant iz Kupertina. Samsung i Sony u svojoj joint-venture jedinici za proizvodnju LCD panela imaju i posebno odeljenje za razvijanje raznih podverzija OLED ekrana, a najperspektivnije izgledaju primerci savitljivih (Eng. foldable) OLED ekrana, koji već sada imaju fantastično sitnu tačku, uporedivu sa onom kod LG Retina ekrana. Predpostavljamo da će tokom 2016. ili 2017. godine, Full HD biti minimalno poželjna rezolucija za bilo koji mobilni uređaj (bilo kojih dimenzija) i da će do tada i iPhone imati Full HD prikaz. Momci sa MacLife sajta predpostavljaju da će ove generacije uređaja već imati drugu ili treću iteraciju Apple Hyena OS-a, koji će spojiti dva sveta - Mac OS i iOS u jedan jedinstveni, skalabilni operativni sistem za sve Apple uređaje.



Savitljivi ekran je odličan za prikaz mapa, pregled novinarskih članaka, a verujemo da će biti dovoljno dobar i za multimediju, s obzirom na to da svetlost emituje sam od sebe (nema pozadinskog osvetljenja), jer se, naravno, radi o nekoj vrsti svetlećih dioda. Kao što vidite na slici koncept uređaja, iScroll bi trebalo da ima i dodatni ekran koji će se koristiti i kao trackpad u slučajevima da se jedan deo ekrana koristi kao tastatura. Slike, više nego ikad, govore kao hiljade reči. Količina interne memorije neće više biti od presudnog značaja, jer će se najveći deo informacija uglavnom skladištiti u nekom cloud-u vašeg mobilnog provajdera.

(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: