Pronađi članak:

8. 9. 2022.

Predstavljen iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max



Apple je zvanično najavio iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. U prvom velikom redizajnu ekrana otkako je Apple predstavio iPhone XS 2017. godine, oba telefona imaju novi izrez u obliku pilule koji zamenjuje zarez i može se dinamički prilagođavati. Oba uređaja takođe imaju brži A16 Bionic čip i always on ekran.

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook naziva iPhone 14 Pro i Pro Max „najinovativnijom linijom profesionalaca do sada“.

Prva primetna promena dizajna kod modela iPhone 14 Pro je ekran. Dok će Apple ponuditi uobičajene opcije od 6,1 i 6,7 inča, urez je zamenjen izrezom u obliku pilule u koji će se nalaziti Face ID komponente i drugi kružni izrez za prednju kameru.



Apple je pomerio senzor blizine iza ekrana, a obaveštenja će sada iskočiti iz zareza u animaciji. Apple ovaj sistem naziva Dynamic Island. Obaveštenja i upozorenja će se prilagođavati i kretati po zarezu u obliku pilule, a Apple se zaista oslanja na to kako animira i koristi sistem za nova obaveštenja.



Apple je demonstrirao različite načine na koje će Dinamic Island animirati i raditi u praksi, uključujući oživljavanje vidžeta za aktivnosti i animacije i kontrole za muziku. Kada prevučete prstom da biste otišli kući, pozadinski zadaci poput reprodukcije muzike će se premestiti na ostrvo.



I iPhone 14 Pro i 14 Pro Max će uključivati always on ekran koji radi sa novom funkcijom vidžeta zaključanog ekrana u iOS-u 16. Podržaće informacije kao što su podsetnici, događaji u kalendaru i vremenska prognoza bez potrebe da se iPhone budi da bi prikazao to. Postoji čak i stanje mirovanja za iOS 16 pozadine koje će ih zatamniti da bi trošile manje energije baterije.



Unutar modela iPhone 14 Pro nalazi se Appleov A16 Bionic čip. Apple se fokusirao na energetsku efikasnost, ekran i kameru sa svojim novim čipom. Šestojezgarni CPU uključuje dva jezgra visokih performansi koja koriste 20 procenata nižu snagu i četiri efikasna jezgra koja koriste trećinu čipova konkurenata.

Ovaj novi A16 čip pomaže u pokretanju glatkih animacija koje se nalaze u funkciji Dinamic Island, a takođe će pokretati Apple-ov novi sistem kamera. Po prvi put ikada, iPhone se pomera sa senzora od 12 megapiksela na senzor od 48 megapiksela. Nova glavna kamera nudi poboljšanja za fotografije pri slabom osvetljenju, sve koristeći senzor sa četiri piksela sa otvorom blende f/1,78 i žižnom daljinom od 24 mm.

Za većinu fotografija, senzor će snimiti slike od 12 megapiksela kako bi maksimizirao hvatanje svetlosti. Ovo takođe omogućava Apple-u da iseče senzor na različite načine kako bi pružio pravi zum od 2x na žižnoj daljini od 48 mm. Ovo bi trebalo da rezultira nekim impresivnim fotografijama, a novi senzor čak optimizuje detalje u Appleovom ProRAW formatu.



Nova ultraširoka kamera takođe nudi poboljšanja makrofotografije i 3k poboljšanje pri slabom osvetljenju. Apple je takođe nadogradio blic na sistemu kamera iPhone 14 tako da je dvostruko svetliji i reaguje na žižnu daljinu fotografija.



iPhone 14 Pro nude i nove mogućnosti bezbednosti korisnika. Prva je automatsko detektovanje saobraćajnog udesa, pomoću žiroskopa, jakog zvuka i promene pritiska i ukoliko ste nepokretni sam će pozvati pomoć. Druga opcija je SOS pozivi preko satelita, gde telefon automatski pomoću integrisanih komponenti komunicira direktno sa satelitom, kada ste van WiFi ili mobilne mreže (pustinja, planina...). Ova opcija je trenutno dostupna samo u SAD i Kanadi od novemtra, i biće besplatna prve dve godine.



Ako ste zainteresovani za snimanje video zapisa, modeli iPhone 14 Pro sigurno vas pokrivaju. Bioskopski režim sada može da radi 4K rezoluciju pri 30 fps i 4K pri 24 fps.









Sve u svemu, iPhone 14 Pro ove godine nudi mnogo više od skromnih nadogradnji na iPhone 13 Pro modele prošle godine, koji su prešli na ProMotion ekran visoke brzine osvežavanja od 120 Hz i tri potpuno nove kamere.

Cena za iPhone 14 Pro počinje od 999 dolara, a za iPhone 14 Pro Max od 1099 dolara. Oba će biti dostupna za pretprodaju 9. septembra i dostupna u prodavnicama 16. septembra.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: