Pronađi članak:

2. 5. 2011.

Hakeri ipak ukrali brojeve kreditnih kartica?



Stručnjaci za sigurnost koji istražuju napad na Sony PlayStation Network otkrili su forumske rasprave o velikoj bazi brojeva kreditnih kartica za koju smatraju da sadrži podatke ukradene kompaniji Sonu.

Kevin Stivens iz kompanije Trend Micro koja se bavi računarskom sigurnošću je potvrdio navode još nekoliko ljudi iz te branše koji su videli natpise na hakerskim forumima u kojima se razgovara o bazi od 2,2 miliona kreditnih kartica koja je na prodaju.

Navodno se radi o podacima ukradenim sa Sonyjevih servera prošle nedelje. Prema Stivensovim navodima hakeri se nadaju da će zaraditi najmanje 100.000 američkih dolara prodajom tih podataka, a navodno su bazu prvo ponudili Sonyju koji im nije odgovorio.




Metju Solnik, konsultant firme iSEC Partners, izjavio je da su učesnici rasprave na hakerskim forumima pokazali prilično detaljno znanje o Sonyjevim serverima što bi moglo značiti da se radi o autentičnim raspravama. Solnik je dodao da je pročitao da su hakeri upali u glavnu Sonyjevu bazu podataka vezanu za PlayStation Network i Qriocity, a u tom slučaju su se gotovo sigurno domogli podataka o kreditnim karticama.

Stručnjaci veruju da su hakeri toj bazi pristupili kroz posebno modifikovanu PlayStation 3 konzolu.

Portparol kompanije Sony, Patrik Sejbold je negirao da je njegovoj firmi ponuđeno da otkupi informacije ukradene sa PlayStation Network i Qriocity servera.

Pozvao se na informaciju koju je Sony objavio 28. aprila i u kojoj navodi da imena i adrese korisnika spomenutih usluga nisu bila kodirana, ali brojevi njihovih kreditnih kartica jesu. Takođe je naglasio da još uvek nema dokaza da su brojevi kreditnih kartica ukradeni.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: