Pronađi članak:

29. 6. 2011.

iPhone 4 kompletan test (video, galerija)



Da li je moguce da se i dalje dvoumite oko kupovine iPhona? Ako niste sigurni u kupovinu iPhona 4, procitajte i pogledajte opsiran test koji je napravio domaci sajt Mobihobi.

Kao i obično, premijera nove generacije iPhonea bila je praćena nezanemarljivim medijskim nagađanjima i interesovanjem korisnika. Sticajem (ne)srećnih okolnosti za kompaniju Apple, nekoliko meseci pre premijere telefona već smo znali kako on izgleda. Ovde se nećemo vraćati na čitavu priču o izgubljenom prototipu iPhonea 4, kada smo saznali glavne detalje o spoljašnjem izgledu, ali ne i konkretne osobine. Njih smo saznali u vreme zvaničnog predstavljanja uređaja u junu, kada je Apple objavio glavne karakteristike, poput žiroskopa, koji je obećao pojavu još zanimljivijih igrica i aplikacija, zatim dodatnog mikrofona, mogućnosti video razgovora, bolje kamere i baterije većeg kapaciteta. Najupečatljivijim se, međutim, pokazao novi ekran. Apple ga naziva "Retina Display", što nije ništa drugo do marketinškog naziva. Dijagonale je od 3,5 inča i rezolucije 960 x 640 piksela. Prostom matematikom dobija se podatak o zapanjujućoj gustini piksela, tolikoj da je na granici sposobnosti ljudskog oka. Ipak, premda je kvalitet prikaza zaslužio najvišu ocenu, po gotovo svakom kriterijumu, ekran nije doneo nikakvu revoluciju, kako je to Apple želeo da predstavi.




Kada telefon držite na normalnom rastojanju od očiju, slika se jako dobro vidi i podseća na štampani tekst, što nesumnjivo i jeste efekat koji je bio cilj kompanije (ako se ima u vidu njena nova virtuelna knjižara iBookstore). Ekran je izuzetno upečatljiv i zbog tehnologije IPS, koja garantuje velike uglove vidljivosti i odlično prikazivanje boja. U njegove kvalitete se lako možete uveriti ukoliko pažljivo pratite način na koji se prikazuju ikone, stranice u pretraživaču, slike i video sadržaji, jer je sve izuzetne oštrine. Veća rezolucija ekrana ne podrazumeva obavezno da će aplikacije biti različite od dosadašnjih. Naprotiv, autori nastavljaju da ih prave tako da budu kompatibilne sa starom rezolucijom, ali i da uključuju grafičke elemente boljeg kvaliteta, da bi izgledale bolje na novom ekranu.


VIDEO GALERIJA




KUĆIŠTE I KONTROLE

Druga velika promena tiče se spoljašnjeg izgleda uređaja. Novi iPhone 4 je uži od prethodnika, što ga čini nešto pogodnijim za držanje. Osim toga, "debljina" je smanjena na 9,3 mm. Kompanija nije primenila dosadašnji dizajn, koji je podrazumevao zaobljen zadnji panel. Umesto toga, linije kućišta su stroge i oštre. Zadnji panel je sada potpuno ravan i prekriven je istim kaljenim staklom koje štiti i ekran. Podseća na ogledalo, a to, nažalost, znači i da je "magnet" za otiske prstiju. Bočne strane telefona su od metala, a u ovaj metalni ram ugrađene su sve antene koje telefon koristi: za Bluetooth, Wi-Fi, GPS i mobilnu mrežu. Ovaj dizajn odiše inovativnošću, ali se, kao što sigurno već znate, nije pokazao najboljim izborom. Dovoljno smo pisali o reakciji kompanije Apple na talas žalbi na antenu i probleme sa prijemom. Za sada, najlakši način za prevazilaženje ovog nedostatka je da vlasnici uređaja koriste futrolu, koju će do 30. septembra kompanija besplatno dostavljati zainteresovanim korisnicima. Kao što se može primetiti na priloženom videu, i testirani primerak telefona pokazao je probleme sa antenom.

Mišljenja smo da iPhone 4 zaista izgleda bolje od prethodnika. Odmah ostavlja utisak skupocenog predmeta, što on, naravno, i jeste. Na prednjem panelu se ponovo nalazi samo jedan taster, a u gornjem delu možemo zapaziti dodatnu kameru, namenjenu video razgovorima. S leve strane su tasteri za kontrolu zvuka i prelaz u tihi režim, a gore se nalazi taster za uključivanje, koji se koristi i za zaključivanje ekrana. Pored njega se nalazi i izlaz za slušalice. S desne strane je slot za SIM kartice u microSIM formatu. Ukoliko nemate takvu, a u Srbiji je sigurno takav slučaj, postoje načini da bukvalno isečete svoj SIM modul na potrebnu veličinu (o tome smo već pisali na ovim stranicama). Na kućištu se nalaze i dva mikrofona. Glavni je u donjem delu, pored porta za povezivanje sa kompjuterom, a drugi gore, pored izlaza za slušalice. Dodatni mikrofon pomaže kod video razgovora i u smanjenju okolne buke tokom razgovora. Na zadnjem panelu kućišta nalazi se kamera od 5 Mpix, koja je (konačno) opremljena LED blic lampom.

Zbog novog procesora A4, koji pokreće i iPad, telefon radi odlično. Otvaranje aplikacija je dovoljno brzo, tako da vam možda i neće biti potreban novi multitasking menadžer. Što je najvažnije, ukoliko budete koristili multitasking, zbog velike količine RAM memorije i funkcije "zamrzavanja" aplikacija, gotovo da nećete osetiti usporavanje u radu, čak i ako je uključeno više programa u "pozadini". I surfovanje je veoma ugodan posao, a Web stranice se učitavaju brzo i bez ikakvih problema. U celini, korišćenje interfejsa je fantastično iskustvo. Inače, osim HSDPA mreža, iPhone 4 podržava i rad sa Wi-Fi 802.11b/g/n konekcijom (802.11n je samo na 2,4 GHz), a poseduje još i Bluetooth 2.1+ EDR, digitalni kompas i A-GPS prijemnik.










EKRAN I INTERFEJS:










KAMERA

Kamera se oslanja na senzor rezolucije od 5 Mpix, koji je opremljen pozadinskim osvetlenjem, što garantuje hvatanje kvalitetnijih snimaka u slabijim svetlosnim uslovima. Detalji koje registruje kamera su impresivni. Generalno gledano, iPhone 4 je u pogledu kamere nadmašio naša očekivanja. Treba reći da su slike ponekad previše eksponirane, dok softver ne nudi mogućnost korekcije (na primer kontrolom ekspozicije). Video sadržaji koji se mogu snimati su HD rezolucije 720р, pri 30 fps (H.264, bitrejt 10.5 Mb/s, 44 KHz mono AAC zvuk). Za snimanje videa može se koristiti blic. Kvalitet klipova je takođe na zavidnom nivou, uz mnogo upečatljivih detalja. Zanimljiva je opcija "prefokusiranja" za vreme snimanja. Jednostavno, treba da na ekranu dodirnete deo kadra koji će biti u fokusu.

Novi iPhone 4 ima dodatnu VGA kameru, ali se ne nadajte da ćete je koristiti za 3G video pozive. Ona radi samo preko funkcije FaceTime, koja u praksi obezbeđuje video razgovore samo sa drugim korisnicima iPhonea 4, i to preko Wi-Fi konekcije. To možda i nije toliko loše rešenje, s obzirom na brzinu i jednostavnost tog tipa konekcije, tj. vrlo skromnu popularnost video poziva kao plaćenog 3G servisa. Ipak, Apple je ovakvom odlukom korisnicima opet onemogućio pravo izbora. Dodatnom kamerom možete da snimate autoportrete, pa i video sadržaj.

Primer fotografija snimljenih kamerom telefona:

http://www.mobihobi.com/uploads/data/2010/07/file_15.rar

Primer videa snimljenog kamerom telefona:

Video 1: http://www.mobihobi.com/uploads/data/2010/07/file_16.rar
Video 2: http://www.mobihobi.com/uploads/data/2010/07/file_17.rar
Video 3: http://www.mobihobi.com/uploads/data/2010/07/file_18.rar


MULTIMEDIJA, IGRE I APLIKACIJE

Pošto iPhone 4 koristi iOS 4, u njega su uključene nove multitasking mogućnosti. Da biste ih koristili u pozadini, međutim, aplikacije treba da budu napisane tako da koriste ovu tehnologiju. Duplim pritiskom na glavni taster, dobija se spisak aktivnih aplikacija u pozadinskom režimu, sa mogućnošću prelaska iz jedne u drugu i njihovog zatvaranja dužim pritiskom. Ne treba misliti, međutim, da aplikacije u pozadinskom režimu čuvaju svoju potpunu funkcionalnost. Ona je ograničena na samo nekoliko usluga, koje je odredio sam Apple. To su: zvuk u pozadinskom režimu (npr. slušanje i streaming muzike), VoIP (Skype razgovor se nastavlja čak i ako morate da otvorite drugu aplikaciju), kao i očitavanje trenutne lokacije, što je pogodno za navigacione aplikacije (navigacija se nastavlja sa trenutne lokacije, kao da je niste prekidali).

Tu je i opcija za lakše organizovanje instaliranih aplikacija, jer one sada mogu biti svrstavane u foldere. Nije izostala ni mogućnosti za promenu pozadine glavnog ekrana telefona, tj. "lockscreen" pozadine, koja se prikazuje kada je uređaj zaključan. Ovakve funkcije se na nekim drugim telefonima već godinama podrazumevaju, ali je Apple do sada tvrdoglavo odbijao da ih uvrsti u zvaničnu ponudu (nezvanično, postojale su aplikacije koje to reševaju na jailbreakovanim uređajima). Kao i do sada, ono što iPhone 4 čini zaista posebnim jesu aplikacije i mogućnost integracije sa različitim uslugama Applea. Korisnicima je na raspolaganju ogroman broj aplikacija sa servisa App Store, muzička prodavnica, kao i prodavnica elektronskih knjiga.


BATERIJA I MREŽA

Baterija telefona može trajati dan-dva. Kao i kod svih smartfona, vreme trajanja zavisi od načina na koji koristite uređaj. Pa ipak, kapacitet je veći u poređenju sa prethodnim modelima, dok sam Apple tvrdi da baterija može obezbediti 7 sati razgovora u 3G režimu ili stand-by režim od 300 sati.
Što se tiče antene i prijema, primerak koji smo testirali pokazao je slabosti primenjenog dizajna. Ukoliko prekrijete šakom donji levi deo kućišta, što je normalan zahvat ako ste levoruki, kvalitet prijema može naglo da opadne. Na žalost, to neretko može da dovede i do prekida razgovora. Isto tako, kod testiranog uređaja se pojavio i problem sa senzorom za blizinu, koji ne radi uvek dobro i u mnogim slučajevima ne isključuje ekran kada telefon prislonite na lice. Gotovo je sigurno da će ovaj poslednji nedostatak biti nadoknađen nadogradnjom softvera, što je Apple nedavno i zvanično obećao.


ZAKLJUČAK

Iz kompanije Apple kažu da je iPhone 4 najbolji iPhone ikada napravljen i da ne postoji mogućnost da se s tim ne složimo. Pa ipak, treba uzeti u obzir problem sa antenom, koji je posledica greške u projektovanju uređaja, a koji je za zadao veliki udarac imidžu kompanije, kakav se Appleu odavno nije dogodio. Kada izuzmemo ovaj nedostatak i problem sa senzorom za blizinu, iPhone 4 ima mnogo argumenata za kupovinu, i to pre svega od strane korisnika nekog od prethodnih modela, jer će upravo oni dobiti dugo očekivana poboljšanja. Tu je izvanredan ekran, neuporedivo bolja kamera, poboljšana baterija, dodatna kamera, žiroskop, brži procesor, više RAM memorija... Na sve to treba dodati kompaktno kućište i potpuno nov dizajn.

Sta cekate vise, trk u prodavnicu ili po oglase i kupite sebi jedan, necete se pokajati!

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: