Pronađi članak:

7. 6. 2011.

OS X Lion, iOS 5, iCloud – WWDC 2011



Evo sta sajt Gadgeterija kaze za WWDC 2011. Na 17-toj po redu WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) konferenciji, Apple je predstavio sljedeće generacije pogonskog softwarea Mac OS X poznatiji kao Lion te iOS pete inačice, poznatiji kao…well, iOS 5. Možda najbitnije od svega najavljenog je ipak iCloud, servis koji drastično pojednostavljuje sinkronizaciju datotekama na različitim uređajima. Nešto detalja i kurioziteta u nastavku.

Počnimo sa cloud servisom, iCloud. Iako već neko vrijeme konkurentne firme koriste cloud funkcionalnost, određene značajke iClouda vuku korijene još iz MobileMe servisa – a to se naročito tiče e-maila i kalendara. Servis pruža mogućnost da svi Appleovi uređaji, počevši od Macova pa preko iPhonea, iPoda do iPada koriste iste datoteke i da su dostupne u svakom trenutku na svim navedenim uređajima – savršena stvar za nekoga tko koristi barem dva takva uređaja. I dok MobileMe nije bio besplatan, Apple se na to odlučio za iCloud. Bitna napomena, fotografije će biti moguće spremati na period od svega 30 dana dok ostali sadržaj (glazba i dokumenti) nema rok trajanja. Google Docs, Dropbox i Windows Live Mesh su jasna konkurencija ovakvom servisu, no za jednostavnost po kojoj je Apple poznat morat će učiniti još mali korak više.



iTunes Match je komplementarni servis iCloud-u, a on omogućuje stavljanje vlatite kolekcije ripanih CD-ova u cloud. Cijena – 25$ godišnje. Zanimljivost je svakako da se pjesme stvarno uploadaju u cloud tek ako u bogatoj Appleovoj iTunes kolekciji nisu pronađeni isti naslovi kao u korisnikovom ripanom sadržaju.



Vratimo se na operativne sustave iz porodice mački. Nakon Snow Leoparda, stiže Lion. Kako je već prošle godine najavljeno, određene funkcionalnosti iOS su dospjele i na punokrvni OS X. Koštat će doista mizernih 29 dolara (moguć za preuzimanje isključivo online!), a od funkcionalnosti vrijedi spomenuti kako su tu dodatne multitouch opcije, full screen verzije aplikacija te potpuno novi Mission Control, koji ujedinjuje Expose i Spaces. Naposljetku tu je i Launchpad pokretač aplikacija, dizajnerski identičan iOS-u. Apple ne odustaje od dizajna s hrpom ikonica i ide mu od ruke.



Tu je naravno i iOS 5. Notifications je (napokon) redizajniran, što je vrlo dobrodošao potez. Najlakše ga je opisati kao nešto dosta (pre)slično onom što je Google implementirao u Androidu, a poruke se mogu “otpisati” na sličan način kao što je to moguće na Windows Phoneu.



Redizajnirana je i tipkovnica ili, bolje rečeno, dobila je novu ergonomsku opciju, izvrsnu za tipkanje palčevima dok je iPad u portretnom položaju. Slična stvar se mogla vidjeti u najavi Windowsa 8 za tablete iako takva razdvojena tipkovnica ima korijene još u Windows Ultra Portable uređajima.



Twitter je integriran u cijeli iOS 5, moguće je tweetati direktno iz Safarija (koji je usput rečeno, dobio tabove!), Camera aplikacije, itd.



Vrijedi još spomenuti i background download servis koji pretplaćene časopise, novine i sl.downloada automatski, dok se fotke automatski uploadaju u iCloud (slično što Windows Phone čini u kombinaciji sa SkyDriveom). Apple je također presjekao kabel za iOS uređaje – “aktivacija” je sada moguća bez kablovinja i povezivanja za računalom.

Valja biti malo zločest i uz sve napisano za ovogodišnji Apple WWDC ponoviti Jobsovu izjavu kako je 2011. “copycat godina”. Ono što korisnike čeka na ovu jesen je svakako bogato i puno zanimljivosti što se tiče njihovih gadgeta, a sve ostalo je više manje nebitno u ovom smislu – čelnici korporacija neka upiru prstima jedni u druge, kad to već ne smatraju odveć ponižavajućim. Sve ovisi kako se definira inventivnost, zar ne? ;)

(gadgeterija)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: