Pronađi članak:

6. 6. 2011.

Tetris: 27. rođendan ruskog čuda



Pre 27 godina Rus Aleksej Pažitnov patentirao je logičku igru koja će osvojiti svet – Tetris.

Jednostavnost i adiktivnost kombinovani sa egzotičnom činjenicom da je stvorena u Sovjetskom savezu doneli su joj milione poklonika širom sveta.

Posle brze popularnosti u Moskvi igra je dospela na Zapad, gde je vrlo brzo postala hit među vlasnicima kućnih računara. Ključni datum za širenje popularnosti Tetrisa bio je avgust 1989, kada je Nintendo odlučio da je uvrsti u američku verziju konzole Game Boy.

Ime igre nastalo je od grčke reči tetra (četiri), skraćeno od tetramino (figura sastavljena od četiri polja) i imena Pažitnovljevog omiljenog sporta – tenisa.




Za retke među vama koji nisu probali, poenta Tetrisa je u slaganju figura od četiri polja u prostor od deset polja širine i 20 redova visine. Popunjavanjem svakog reda on nestaje, a sve što se nalazi iznad spušta se za visinu tog reda. Igra se postepeno ubrzava, a kraj nastaje kada više nema prostora za spuštanje novih figura. Svaki ispunjeni red donosi poene, što se više redova odjednom popuni (maksimalno četiri), veći je bonus.

Ukupno postoji sedam figura (koje se po sličnosti sa slovima abecede zovu I, J, L, T, Z, S i O), a svaka od njih je različite boje (mada u različitim verzijama igre raspored boja nije isti). Osim pomeranja levo-desno moguće je rotirati figuru, kao i spustiti je brzo.

Verziju igre za IBM PC platformu napravili su godinu dana kasnije Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov, a uskoro su sledile verzije za Amigu i Atari. Gotovo sve vreme od nastanka Tetrisa širom sveta vodila se borba za prava na njgovu distribuciju u kojoj su učestvovale neke od najvećih elektronskih kompanija širom sveta, a u jednom periodu i državna agencija Sovjetskog saveza.

Tetris je mnogo puta biran za jednu od najboljih igara u istoriji, u izborima prestižnih časopisa iz te oblasti, a u Ginisovoj knjizi rekorda trenutno je upisan u 9 kategorija.

Nintendo je prodao 33 miliona verzija Tetrisa za Game Boy, dok je od 2005. do 2010. prodato preko 100 miliona primeraka za mobilne telefone.



(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: