Pronađi članak:

21. 7. 2011.

[Uputstvo] Kako da vratite iPhone 4, 3GS, iPad, iPad 2 ili iPod Touch sa iOS 4.3.4 na nižu verziju iOS-a (4.3.3, 4.3.2, 4.3.1 i niže)?



Ovaj tutorijal će vam objasniti kako spustiti iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 1 i iPod Touch sa iOS 4.3.4 na niže verzije iOS-a (iOS 4.3.3, 4.3.2, 4.3.1, i niže). Kao sto vec znate Apple je prosli tjedan izbacio iOS 4.3.4 koji zatvara PDF jailbreak exploit pronadjen u Jailbreakme.com 3.0 jailbreak alatu, odnostno jedinom alatu koji moze jailbreakati iPad 2.

Osim toga Apple je promjenio dosta stvari koje utjecu na untethered jailbreak i kao sto smo vam vec javili ne ocekujte iOS 4.3.4 jaijlbreak u skoroj buducnosti, a najvjerovatnije i nikada. Kao i uvjek usprkos svim upozorenjima ovjek se desi da netko na neki nacin, ili namjerno ili sa greskom, podigne svoj uredaj na verziju koja nema jailbreaka.

Ako ste jedan od onih koji su podigli firmware na najnoviju verziju iOS 4.3.4 a sada vam nedostaje jailbreak, ne brinite. Ovdje možete naći veoma jednostavne upute kako se spustiti (downgrade) sa iOS 4.3.3 ili bilo koju drugu nižu verziju iOS-a za koju imate spremljene SHSH blobove.

VAŽNE NAPOMENE:

  • Molimo vas da dobro pročitate ove upute prije nego sto odlučite da napravite downgrade. Iako je ovo jednostavan proces koji se nije promijenio već nekoliko godina, mnogi imaju problema jer ne prate ove upute detaljno.
  • Najbolje vam je da idete korak po korak sa uputama.
  • Ove upute ne vrijede za iPad 2 3G+WiFi, posto za sada ne postoji nacin da se spusti iPad 2 baseband. Ako ne znate sto je baseband, procitaj te ovaj post.
  • Spustanje iOS-a na nizu verziju ne spusta baseband na nizu verziju. Sto znaci da ce vam baseband ostati na istoj verziji na kojoj je sada.
  • Za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G and iPod Touch 2G (MC) morate imati spremljene SHSH Blobs od starije verzije iOS-a na koju želite da se vratite. Ako ne znate što je SHSH blob prije no što počnete, svakako pročitajte post Što je SHSH Blob i zašto je važan. Možete downgrade samo na verziju iOS-a za koju imate SHSH BLOB.




Ako niste sigurni ako, ili koje imate SHSH blobove, možete pogledati u Cydia-u, ili čak provjeriti pomoću TinyUmbrella-e koja će vam pokazati sve sačuvane SHSH blobove. Ne zaboravite ove upute rade samo ako spustate iUredaj na verziju iOS-a za koje imate SHSH blobove.

Na sreću, ako ste imali iPhone na starijoj verziji koji je bio jailbreakan pa ste onda upgradeali, Cydia vam je najvjerovatnije sačuvala verziju SHSH bloba i možete nastaviti sa ovim tutorijalom. Ovaj tutorial radite na sopstveni rizik i Omizio.com nije odgovoran za probleme sa vašim iUređajem.



Tiny Umbrealla pokazuje verzije SHSH Blobova

Uputstvo za iPhone Downgrade sa iOS 4.3.4 na nižu verziju:

Što vam sve treba:

  • iTunes 10 ili viša verzija (preuzimanje)
  • Skinite TinyUmbrella sa njihove stranice
  • Skinite stariju verziju iOS koja vam treba, pomoću našeg iOS Čarobnjaka. (Ovo je verzija iOS firmware-a za koju imate SHSH Blob-ove o kojima smo pričali gore, i na koju cete spustiti iOS Verziju).
  • Windows računalo

Korak 1. Ugasite iPhone te ga spojite na računalo. Pokrenite iTunes te stavite iPhone u DFU Mode. Ako niste nikada stavljali iPhone u DFU mode pogledajte ove upute prije nego počnete. Jako je bitno naglasiti da ako ne stavite telefon u DFU mode, ove upute neće funkcionisati. iUređaj koji je u DFU mode-u ima potpuno crn zaslon i izgleda kao da je ugašen. Ako vidite bilo što na vašem zaslonu, niste stavili telefon u DFU mode. Probajte ponovo sve dok vam ne uspije.

Korak 2. Ovaj korak je za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G and iPod Touch 2G (MC), iPad 1 i iPad 2. Ako ovo radite na jedom od starijih uređaja, možete preskočiti ovaj korak.

  • Kao Administrator na Racunalu nađite ovaj folder u Windowsu “C:WindowsSystem32driversetc”. U tom folderu ćete naći file pod imenom “hosts”. Otvorite ovaj file sa notepadom i dodajte na kraj text fajla ovo: “74.208.105.171 gs.apple.com” (bez navodnih znakova)
  • Spremite promjene na ovom fajlu. (CTRL+S)
  • Otvorite “hosts” fajl jos jedan put i provjerite da li se je fajl ispravno spremio sa novom linijom texta. Ako nije onda niste administrator na racunlu. Otvorite ovaj fajl ponovno kao Administrator i ponovite postupak ako vam nije uspjelo.
  • iTunes će sada misliti da je povezan sa Apple-om ali je u stvarnosti je povezan sa Saurikovim Cydia serverom… Ovo će vam omogućiti da napravite downgrade koji inace nije moguc.










Korak 3. Otvorite iTunes i Shift + Restore na firmware verziju koji ste skinuli na početku ovog tutoriala

  • Pritisnite “Shift” i kliknite na “Restore” u iTunes-u u isto vrijeme
  • Nađite iOS verziju koju ste skinuli ranije i kliknite na taj file. Ovo je verzija iOS firmware-a na koju spuštate operativni sistem vašeg iUređaja i za koju imate SHSH blobove. Jako je bitno da skinete pravu verziju za vas uređaj. Ako skinete nižu verziju iOS-a za iPad a vi imate iPhone, susrest ćete različite greške na kraju. Budite oprezni da skinete točno onu verziju koja vama treba.
  • Nakon 5-10 minuta zavisno o uređaju koji imate, iTunes će vam prijaviti grešku (1015, 1013 or 101 ili bilo koju drugu zavisno o verziji iTunes-a) Samo kliknite OK.

Korak 4. Sada će vam uređaj biti u “recovery” modu. Da ga izbacite iz recovery moda otvorite TinyUmbrella koju ste skinuli gore i kliknite na ”Kick Device Out of Recovery”. I to je to, uživajte u starijoj verziji iOS-a. 4.0.x.

Ne zaboravite da izbrišete 74.208.105.171 gs.apple.com iz host filea ako želite nastaviti dobijati automatske update preko iTunes-a. Ako ne izbrišete 74.208.105.171 gs.apple.com iz host filea, dobivat ćete greške i kada pokušate podići iOS na najnoviju verziju. Ne zaboravite da izbrišete tu liniju koda.



Sada možete uraditi jailbreak pomoću našeg Jailbreak Čarobnjaka iz desne kolone na sajtu.

Ovaj proces je isproban na iPhone-u 4, iPhone-u 3GS i iPad-u 1. Ako budete imali nekih problema koji nisu navedeni u ovim uputama, probajte ponovo. Vjerovatno ste promašili jedan od koraka.

Ne zaboravite da, ako bilo što krene po zlu, uvijek možete vratiti telefon na najnoviju verziju pomoću iTunes restorea i početi ispočetka. (naravno ako ste izbrisali liniju koda iz host fajla). Pogledajte ostala uputstva u našoj galeriji.

(omizio)

1 коментар:

  1. Meni nije uspelo na ovaj način, tj. nisam uspio da ga izbacim iz recovery moda(iPhone4)
    Uspio sam koristeci sn0wbreeze u kombinaciji sa tinyumbrella...

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: