Pronađi članak:

19. 10. 2011.

Apple u prošloj godini ostvario neto dobit od 26 milijardi dolara!



Apple je objavio finansijski izvještaj za četvrto tromjesečje, koje je zaključeno 24.09.2011.

Kompanija je u ovom periodu upisala prihod od 28.27 milijardi dolara, uz profit od 6.62 milijarde dolara. Tako je u fiskalnoj 2011. ostvaren nevjerovatan prihod od čak 108 milijardi dolara, uz neto dobit od 26 milijardi!

Apple je u 4. tromjesečju prodao 17.07 miliona iPhonea, što predstavlja rast od 21% u odnosu na isti period u prošloj godini.




Ovo tromjesečje ipak bilježi pad u odnosu na prethodne, zato što je prodaja bila usporena zbog očekivanja izlaska novog modela. Ipak, u istom periodu je udvostručena prodaja u Aziji.



U toku istog perioda Apple je prodao 11.12 miliona iPada, što je 166% više nego prošle godine.



U toku zadnjeg kvartala fiskale godine, Apple je uspio da proda 4.89 Mac računara i laptopova, uz rast od 26% u odnosu na prošlu godinu. Tako je ovo tromjesečje postalo rekordno u istoriji Maca. Najveći rast prodaje Mac je ostvario u Aziji, čak 61%.

Jedini pad prodaje i dalje bilježi iPod sa 6.62 miliona komada i 27% pada u odnosu na isti period prošle godine.



Zanimljiv je i podatak, da je Apple završio ovaj period sa ukupno 265 Apple Store prodavnica širom svijeta. Ostvareni prihod po prodavnici je u ovom periodu iznosio 10.7 miliona dolara.

Tim Cook, izvršni direktorApplea, izjavio je da su u kompaniji veoma uzbuđeni zbog snažnog završetka jedne izvanredne fiskalne godine u kojoj je ostvaren prihod od 108 milijardi dolara, uz neto dobit od 26 milijardi.

Tim Cook je dodao da je odziv kupaca na lansiranje iPhone 4S modela fantastičan, što je veoma značajan signal uoči praznične sezone.




Peter Oppenheimer, finansijski direktor je naveo da je Apple u 4. tromjesečju generisao 5.4 milijardi dolara keša!

Očekivanja za prvi kvartal 2012. godine su fantastična. Ovdje imajte u vidu da je Apple po tradiciji veoma konzervativan kada su u pitanju prognoze rasta. Zato prognoza prihoda od 37 milijardu dolara, samo za prvi i najkraći kvartal, izgleda nevjerovatno.

Naravno glavni generator rasta prihoda i u ovom periodu će sigurno biti novi iPhone model 4S, koji je već u prvom vikendu zabilježio prodaju od 4 miliona jedinica.

Sve podatke iz ovog kvartala detaljno preuzmite ovde.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: