Pronađi članak:

6. 10. 2011.

"Džobsov Apple, a ne Appleov Džobs"



Vrednost akcija kompanije Apple na frankfurtskoj berzi pale su za 5 posto kada je objavljena vest da je preminuo njen osnivač, Stiv Džobs, prenosi Guardian.

Akcije kompanije trenutno su niže za oko 3,3 posto u odnosu na juče, a njihova vrednost prema podacima sa berze od par sati iznosila je 270 evra.

Džobsa su mnogi videli kao čoveka koji je od Apple napravio najvredniju tehnološku kompaniju, pa su se pitanja o daljem poslovanje ove kompanije počela aktuelizovati već nakon što je on otišao sa mesta izvršnog direktora. Vesti o njegovoj smrti samo su dodatno podstakle spekulacije na ovu temu.

Pojedini analitičari, kao što je Melisa Čau iz kompanije IDC, smatra da je Džobs ostavio Apple u punoj snazi i da već postoji strategija za naredni period, ali da je pitanje kako će se Apple bez njega suočiti sa izazovima koji dolaze nakon tog perioda.




"Džobs je bio izuzetan CEO i njegov naslednik, Tim Kuk, sada se suočava sa testom - hoće li uspeti da bude vodeći na svetskom tržištu kao što je to bilo ranije. Apple se suočava sa velikim izazovima gubitkom Džobsa i to će ponuditi drugim tehnološkim kompanijama mogućnost da ugroze njegovu poziciju", smatra Lee Jan-hjuk, iz kompanije Dongbu Asset Management.

"Iako možda postoji zabrinutost među investitorima oko toga hoće li Kuk nastaviti Džobsov niz inovacija, mi verujemo da nema boljeg kandidata koji bi mogao da nastavi sa vođenje kompanije koju je Džobs osnovao", mišljenje je Džin Manster, analitičara kompanije Piper Jaffray.

Kim Jang-čan, analitičar kompanije Shinhan Investment, rekao je da jako žali zbog Džobsove smrti.

"Bio je to Džobsov Apple, a ne Appleov Džobs", rekao je on.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: