Pronađi članak:

30. 10. 2011.

Džobsova biografija otkriva nove zanimljive detajle



Stiv Džobs, veliki vizionar i suosnivač kompanije "Epl" koji je preminuo 5. oktobra, u borbi protiv raka pankreasa okretao se i alternativnoj medicini, pogotovo u periodu pošto je saznao od čega boluje, piše u njegovoj biografiji autora Voltera Ajzaksona, koja će u SAD biti objavljena u ponedeljak.

Autor knjige napravio je na desetine intervjua sa Džobsom, kao i njegovom porodicom i prijateljima, tokom dve godine koliko je radio na knjizi.

U ovom delu su, osim borbe sa bolešću, opisani i detalji iz njegovog ljubavnog i porodičnog života (posebno odnos sa sestrom), kao i detalji koji se tiču rada u kompaniji "Epl". Novinari "Njujork Tajmsa" imali su uvid u u ovu knjigu, koja će koštati 35 dolara, a mi vam prenosimo najzanimljivije delove.

Iako su osnovne stvari o njegovoj borbi sa rakom pankreasa poznate, u novoj biografiji, koja će biti objavljena na 630 strana, pojavljuju se novi detalji...



Biografija je vec u prodaji.

Odlagao operaciju, okrenuo se alternativnoj medicini

Stivu Džobsu retka vrsta tumora pankreasa dijagnostikovana je u oktobru 2003. godine. Međutim, iako su mu lekari govorili da je ako odmah ode na operaciju, može biti uspešno izlečen, on nije odmah hteo da počne sa lečenjem. Pristao je na operaciju tek posle devet meseci, u julu 2004. godine.

Do tada je pokušavao da se leči alternativnim metodama, a svoje stanje krio je od zaposlenih u "Eplu", kao i od akcionara te kompanije, piše autor ove biografije. Vest da je odlagao operaciju je prvi put objavljena 2008. godine u magazine "Fortune", a u novoj biografiji je to detaljno opisano.

Džobs se u prvom periodu oslonio na voćne sokove i specijalan režim ishrane, akupunkturu, biljne lekove i ostale tretmane (od kojih je neke pronašao na internetu), što je njegovu porodicu, prijatelje i lekare dovodilo do očajanja. Oni su ga požurivali da ide na operaciju i počne da prima hemoterapiju, ali bezuspešno.

- Govorio sam mu da je lud. Rekao sam mu da dijeta i akupunktura neće izlečiti njegov tumor - rekao je njegov mentor i prijatelj Endru Grouv, nekada čelni čovek kompanije "Intel" koji je i sam bolovao od raka prostate.

Nije želeo da mu neko seče i otvara telo


Stiv Džobs


Art Levinson, član upravnog odbora "Epla", pričao je kako je bio frustriran i očajan jer nikako nije Stiva mogao da ubedi da ide na operaciju.

- Glavni problem je bilo to što on nije bio spreman da mu neko "seče i otvara" telo.

- Teško je nekoga terati na tako nešto - ispričala je, opisujući period posle dijagnoze, Džobsova supruga Lorin Pauel. Ali je, ipak, pokušavala.

- Telo je tu da služi duhu - govorila mu je, pokušavajući je da ga ubedi.

Posle operacije na koju je na kraju pristao (2004. godine), objavio je da je izlečen, iako nije otkrio detalje o tome kakvoj se operaciji podvrgao i na koje organe se tumor proširio.

Vremenom je došlo do komplikacija, a njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo.. Pet godina kasnije, 2009. godine, morao je da se podvrgne transplantaciji jetre.

Kada je jednom odlučio da ode na operaciju i prihvati najsavremenije terapije klasične medicine, ušao je u sve to sa velikom strašću. Potpuno se tome posvetio, proučavao je, učio o svemu tome i učestvovao u donošenju svake odluke koja se ticala lečenja.

Rivalstvo sa "Guglom", krađa softvera



Stiv Džobs je u sve što je radio ulazio sa velikom strašću


U knjizi će biti objavljeni i neki detalji o poslovnim potezima kompanije "Epl" i rivalstvu sa drugim kompanijama.

Autor biografije navodi da se seća da je 2008. godine Džobs sukobio sa koosnivačima kompanije "Gugl" Lerijem Pejdžom i Sergejem Brinom oko "Guglovog" razvoja android softvera za smartfon, koji je postao konkurencija "Eplovom" ajfonu. Džobs je tvrdio da je android "ukraden" i da je kopirana "Eplova" tehnologija.

Kada Mardok dolazi u posetu, sklanjaj noževe



Rupert Mardok


Autor biografije navodi da je deo intervjua sa Džobsom radio u njegovoj dnevnoj sobi uz muziku. Tokom jednog intervjua slušali su originalan "miks" od Bitlsa, preko gregorijanskih napeva, Baha i kompozicije "Catch the Wind" škotskog muzičara Donovana.

Nekada je čelni čovek "Epla" pravio okupljanja u svojoj kući i zabavljao poslovne prijatelje. Medijski magnat Rupert Mardok, čelni čovek koncerna "News Corporation", inače konzervativac, bio mu je dva puta gost na večeri.

Džobs se šalio da je, kad bi Mardok dolazio, morao da sklanja noževe jer mu je žena veoma liberalnih pogleda.

Ljubavni uspesi i neuspesi



Stiv sa suprugom Lorin Pauel


Što se tiče ljubavnog života, voleo je strasno, ali je i bilo teško živeti s njim, piše Ajzakson. Godine 1985. upoznao je i zaljubio se u IT konsultantkinju Tinu Reds. Živeli su zajedno pa se razdvajali - i tako godinama, dok je nije zaprosio 1989. godine. Međutim, ona ga je odbila, a prijateljima pričala da bi je izluđivao.

Kasnije je sreo Lorin Pauel, koja je radila kao trgovac u kompaniji "Golman Sachs" i koja se tada upisala u poslovnu školu na Stenfordu. Zaljubili su se i počeli da žive zajedno, ali je njegovo ponašanje izluđivalo. Prvog januara 1990. godine zaprosio je, a onda to više nije pominjao mesecima. U septembru te godine, odselila se, ogorčena.

Kako Ajsakson piše, sledećeg meseca dao joj je dijamantski prsten i vratila se ponovo. Na kraju su se venčali 1991.godine.

Dizajnirao je svoju jahtu
U knjizi se takođe mogu naći detalji o nekim zanimljivostima i njegovim "hobijima" i strastima. Tako je počeo da dizajnira luksuznu jahtu 2009. godine. Dizajn je bio prefinjen i minimalistički, a jahta je izrađena u Holandiji.

Druženje sa Bilom Gejtsom



Stiv Džobs i Bil Gejts


Počev od proleća prošle godine, Džobs je počeo da poziva ljude u posetu kako bi ih video i razgovarao sa njima pre nego što umre. Jedan od njih bio je i Bil Gejts, vlasnik kompanije "Majkrosoft".

Džobs je autoru knjige pričao da je Gejts, koji se okrenuo humanitarnom radu, izgledao srećnije nego ikada. Između ostalog, Džobs i Gejts su u poslednjim razgovorima pričali o lepoti porodičnog života.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: