Pronađi članak:

15. 11. 2011.

Zašto Adobe prestaje da razvija mobilni Flash?



Kada ja Adobe najavio da će prestati sa razvojem novih berzija Flash plejera za mobilne uređaje, čulo se mnogo zadovoljnih komenatara, naročito među obožavaocima lika i dela Stiva Džobsa.

Naravno, baš Džobs je pre par godina zacementirao stav da Flash nije pogodan za mobilne uređaje. Postavlja se, pak, pitanje da li je Adobeova odluka zaista posledica takve istine. Naime, Majk Čembers, produkt menadžer u Adobeu, tvrdi da uopšte nije tačno kako Flash nije prilagođen mobilnim uređajima, već da su odluku doneli zbog toga što, za razliku od PC verzije, mobilni Flash nisu mogli da ponude svim korisnicima, tj. da ponude univerzalno korisničko iskustvo.




U situaciji u kojoj Apple tvrdoglavo odbija da ponudi Flash na iOS-u, platformi koja ima zavidan tržišni udeo, te usled sve većeg broja različitih mobilnih platformi sa različitim konceptima, Adobe je, navodno, zaključio kako je previše komplikovano postaviti standard kakav je postavljen na PC računarima. Više o tome pročitajte ovde.

Reklo bi se da takvo objašnjenje ima smisla, ali nekako se stice utisak da je Džobs baš na to i mislio - mobilnoj industriji je potrebna "laka" univerzalna tehnologija za Web multimediju, koju neće biti komplikovano primeniti na praktično bilo kom hardveru i softveru, što HTML5 svakako jeste.

izvor: mobihobi

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: