Pronađi članak:

2. 12. 2011.

Šta krije vaš smartfon?



Skrivena aplikacija na vašem smartfonu može pratiti sve što radite - od sajtova koje posećujete, sadržaja tekstualnih poruka i mnogih drugih radnji.

Carrier IQ je aplikacija istoimene kompanije osnovane 2005. godine, a dolazi preinstalirana na uređajima kompanija Samsung, Nokia, HTC, BlackBerry i Apple, piše Business Insider. Njen softver se nalazi na preko 140 miliona telefona širom sveta.

U žižu javnosti dospela je nakon što je Android programer, Trevor Ekhart, otkrio Carrier IQ sakriven na nekoliko telefona.




U prvom momentu mislilo se da se ovo odnosi samo na Android uređaje i nekoliko BlackBerry i Symbian modela, a zatim je iPhone haker, chpwn, objavio da postoji i na iPhoneu od verzije i0S 3 pa na dalje.

Mashable piše da su jedini Android uređaji bez ovog softvera modeli Galaxy Nexus, Google Nexus One, Nexus S i Motorola Xoom, a u međuvremenu je stiglo saopštenje iz Nokije koja kaže da se Carrier IQ softver nikada nije isporučivao na Nokia uređajima.

Osim što narušava privatnost korisnika, sakrivena je od njega i podatke može slati bez njegovog odobrenja, glavni problem je što se ova aplikacija zvanično ne može deinstalirati ili ugasiti.

Iz kompanije Carrier IQ porekli su da špijuniraju korisnike i rekli da se njihova aplikacija koristi od strane operatora u dijagnostičke svrhe. Slične izjave stižu i od operatera.




Iako se aplikacija zvanično ne može ukloniti, korisnici Android uređaja koji rootuju svoj telefon to mogu učiniti, a portal LifeHacker donosi i uputstvo kako to učiniti.

Ukoliko ste to već ranije učinili i vaš Android smartfon pokreće CyanogenMod, ne morate brinuti, CarrierIQ nije instaliran na vašem sistemu.

Oni koji koriste iOS 5 uređaj, mogu ugasiti Carrier IQ tako što će isključiti "Diagnostics and Usage" u podešavanjima, na taj način će isključiti i ovu aplikaciju.

Na koji način pomenuta aplikacija radi i koje podatke prikuplja možete videti u priloženom videu.



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: