Pronađi članak:

18. 12. 2011.

U avionima nema ravnopravnosti za tablet računare



ko se vozio avionom, svakako je čuo poruku „Molimo isključite sve elektronske uređaje za vreme uzletanja“. Ali ispostavlja se da ova poruka ne važi u pilotskoj kabini. Naime, u kompaniji Ameriken erlajns (American Airlines, AA) piloti trenutno testiraju Eplove tablične računare Ajped (Apple iPad) kao zamenu za kilograme papirne dokumentacije (pre svega mape) koju inače koriste, jer im je tamošnja vazduhoplovna administracija odobrila da ih koriste u svim fazama leta.

Međutim, trenutno postoji jedno ograničenje – odobrenje važi samo za dvomotorne avione Boing 777. Tamošnje udruženje pilota pozdravilo je ovaj potez administracije uz ocenu da Ajped doprinosi povećanju bezbednosti leta, jer poboljšava „situacionu svest“.

Korišćenje tabličnih računara u svim fazama leta dozvoljeno je samo pilotima u pilotskoj kabini. Pravila koja se odnose na putnike ostaju i dalje na snazi, tako da će oni i dalje morati da isključuju svoje uređaje za vreme poletanja i sletanja.




Logika kojom se pravda ovakva neravnopravnost je sledeća: Scenariji potencijalnih smetnji znatno se razlikuju ako table koriste samo piloti ili ako se u igru istovremeno uključuje na desetine ili čak stotine putnika.

Ovaj drugi scenario u slučaju ove avio kompanije od sada ima i dodatni smisao, jer je Ameriken erlajns prvi američki avioprevoznik koji će na domaćim letovima kao uređaje za zabavu tokom leta putnicima u najvišoj klasi nuditi tablične računare. Što je još zanimljivije u pitanju su Samsungovi modeli Galaksi Tab 10.1 namenski podešeni za potrebe AA.

Ove table imaće na raspolaganju putnici u prvoj i poslovnoj klasi na domaćeim letovima iz Njujorka i Majamija za Los Anđeles i San Francisko (avionima Boing 767-200 i 767-300) i između Bostona i Los Anđelesa (757), kao i na međunarodnim letovima za Evropu i Južnu Ameriku (767-300).




Na raspolaganju će imati preko 70 filmova (30 su noviji, a tri je Paramaunt pripremio specijalno za Ameriken erlajns), niz TV programa i bogat izbor muzike, koje će birati kroz interfejs namenski urađen za ovu kompaniju tako da se izuzetno lako koristi. Kompanija će postupno pojačavati raspoložive funkcionalnsti i obogaćivati saržaj. U prvom tromesečju 2012. ponudiće, na primer, Wi-Fi povezivanje (u avionima s odgovorajućom opremom), igrice i elektronske publikacije.

Pored toga, putnici u najvišim klasama će u filmovima, muzici i TV emisijama uživati koristeći Bouzove slušalice s akustičkim potiskivanjem buke (Bose QuietComfort 15 Acoustic Noise Cancelling Headphones).

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: