Pronađi članak:

16. 2. 2012.

Novi OS X: Mountain Lion (kompletna specifikacija)



Apple je danas demonstrirao novu verziju svog najnaprednijeg operativnog sistema OS X koji sada nosi naziv po jos jednoj mački a to je planinski lav - Mountain Lion. Nova verzija OS X-a nosi preko 100 novih funkcija, a kao što je moglo da se očekuje, ova verzija je pozajmila puno od iOS-a. Ovde ćemo vam opisati deset najbitnijih opcija.



Svi koji imaju neki iUređaj već će po nazivu opcije moći da pretpostave o čemu se radi. Pa da počnemo.


iCloud

iCloud sada sinhronizuje i sve što je na Mac-u preko svih iUređaja. Mail, kalendar, dokumenta, kontakti i sve ostalo. Što počnete na jednom iUređaju možete nastaviti gde ste stali na drugom: iPhone, iPad ili iPod touch.



Messages

Ćaskajte sa svim prijateljima besplatno koji imaju iOS 5. Ćaskajte kao i do sada sa prijateljima preko iChat-a. Detaljnije o Messages smo pisali ovde.





Reminders

Klasicni podsetnici u vidu listi. Pravite onoliko lista koliko zelite. Namestajte datume i obavestenja za rokove. I naravno sve sinhronizovano sa ostalim iUredjajima preko iClouda.



Notes

Beleške kao na iPhonu samo što podržavaju fotke i priloge. Možete lako deliti beleške sa prijateljima pomoću emaila ili Messages. Možete zakačiti bitne beleške na desktop za brži pristup. I naravno sve sinhronizovano sa ostalim iUredjajima preko iClouda.



Notification Center

Centar za obaveštenja, sve na jednom mestu. Bez obzira da li je mail, poruka, poziv za projateljstvo, podsetnik - centar za obaveštenja omogućava da sve vidite na jednom mestu. Banneri se pojavljuju u gornjem desnom uglu desktopa i nestaju posle kratkog vremena tako da vas ne ometaju. Prevlačenjem po trackpad-u na levo otkrivate centar za obaveštenja u vidu jednostavne liste sa svim obaveštenjima.



Share Sheets

Ova opcija podrazumeva da se u mnogim aplikacijama širom OS X-a nalazi dugme za deljenje sadržaja. Delite linkove, fotke, videe, podsetnike... Šaljite slike na Flickr, video snimke na Vimeo, Tweet-ujte...



Twitter

Tweet-ujte direktno iz aplikacija jer je Twitter integrisan širom celog Mountain Liona. Samo se ulogujte i spremni ste. A ako vas neko "mention-uje" dobićete obaveštenje u Notificetion Center.





Game Center

Sve što ste mogli na Game Centru na iOS-u, sada možete i na Mac-u jer se i on pridružio igri. Otvorite nalog ili se ulogujte i igrajte multiplayer igre, protiv ljudi koje znate ili ne znate, proveravajte statistiku i bodove u celom svetu i otkrivajte nove igrice prema ukusu.



AirPlay Mirroring

Mac je na TVu. Uz pomoć AirPlay Mirroring funkcije strimujte sve sa Mac-a na HDTV uz pomoć Apple TV-a. Bilo šta što je na ekranu (filmovi, prezentacije, internet...), u realnom vremenu.



Gatekeeper

Gatekeeper je sigurnosna opcija koja štiti Mac na više načina. Sprečava skidanje malicioznog softvera. Kontrola aplikacija koje se snimaju na Mac. Gatekeeper sam preporučuje koja je najbolja opcija sigurnosti za vas od tri ponuđene:

  1. peuzimanje i pokretanje bilo kojih aplikacija
  2. samo onih sa Mac App prodavnice i sa Developer nalogom
  3. samo sa Mac App prodavnice za maksimalnu sigurnost



Nove opcije za Kinu

Podrška za mnoge popularne kineske servise, pretraživače: Baidu, Tudou, Sina weibo... Poboljšan unos teksta, sada je lakše, brže i preciznije kucanje kineskog.



Ne znam da li ste primetili ali zvaničan naziv Apple operativnog sistema za računare više nije Mac OS X nego samo OS X. Mountain Lion se očekuje na leto ove godine. Ako imate Developer nalog možete već danas isprobati novi OS X odavde.

Kao i uvek sve ovo lepo spakovano u video:



Mountain Lion neće biti kompatibilan sa svim Mac računarima. Ovo su modeli sa kojima neće biti kompatibilan:

  • Bilo koji Intel Core 2 Duo MacBook sa kraja 2007 – kraja 2008 (Modeli: MB061*/B, MB062*/B, MB063*/B, MB402*/A MB403*/A MB404*/A, MB402*/B)
  • Mac mini modeli iz sredine 2007 (Modeli: MB138*/A, MB139*/A)
  • Polikarbonatni iMac sa kraja 2006 (Model: MA710xx/A)
  • Originalni MacBook Air sa pocetka 2008 (Model: MB003LL/A)

Hajde sada da čujemo utiske? Podelite ovaj članak sa Mac ljubiteljima na Twitter-u, Facebook-u i Google+ mreži.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: