Pronađi članak:

15. 3. 2012.

Ispovest radnika Fokskona: Zašto mrzim da sklapam iPhone



Li Ći je zaposlen u ogranku multinacionalne kompanije za proizvodnju elektronskih uređaja "Fokskon" u Šendženu, u Kini. Između ostalog, učestvovao je u proizvodnji “ajpeda 2” i “novog ajpeda”. Ukoliko se prodaja novog uređaja ne poveća, možda će ponovo biti poslat na ispomoć radnicima koji proizvode "ajfone", što nipošto ne bi želeo.

Li ima jedan slobodan dan nedeljno, a kada je radio na proizvodnji "ajfona 4S", imao je svega jedan ili maksimalno dva slobodna dana mesečno

U intervjuu, koji je neposredno pre lansiranja “novog ajpeda” dao listu “First fajnenšel dejli”, ispričao je da "Fokskonova" proizvodna linija izbacuje maksimalno 150 jedinica "novog ajpeda" na sat. Trenutno, Li ima jedan slobodan dan nedeljno, a kada je radio na proizvodnji "ajfona 4S", imao je svega dan-dva pauze mesečno. Često je radio prekovremeno, i do osam sati uveče. U maju prošle godine, Li Ći i njegove kolege, koji su do tada radili na proizvodnji "ajpeda", pozvani su da od 13. septembra do 31. decembra pomognu u sklapanju najnovije generacije "Eplovog" "ajfona 4S".
Li Ći je u početku bio zadovoljan što će imati besplatan smeštaj i veću platu, ali i uzbuđen što će moći da vidi "Eplov" novi "ajfon".



"Prvi dan na proizvodnji 'ajfona 4S'. To je zaista najbolji smartfon na svetu, i hardver i softver su fantastični", napisao je Ći u svoj dnevnik.



Ali, već posle nedelju dana Ći je shvatio da je proizvodnja mobilnih telefona mnogo napornija nego rad na tablet računarima.

- Radili smo od 7 sati ujutru, svaki dan sam ustajao pre 6. Tokom čitavog radnog vremena nismo imali ni 10 minuta pauze. A radili smo tri sata ujutru i četiri do šest sati popodne - ispričao je Li.

Priznaje, doduše, da je tada imao najveću platu otkada je zaposlen u "Fokskonu" - 6.000 juana (950 dolara) neto. Li je uspeo i da kupi kuću u svom rodom gradu Hubeiju.

Vang Hua iz okruga Guanlan, koji radi na sklapanju ajfona, ispričao je novinarima da svaka proizvodna linija izbaci više od 3.500 telefona dnevno i da se u fabrici već ustalila praksa da zaposleni nemaju ni jedan slobodan dan.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: