Pronađi članak:

12. 6. 2012.

iOS 6: Passbook [aplikacija]


Otvaranje ovogodišnjeg WWDC-a sada je iza nas. Sasvim sigurno je da će trebati dani da se detaljnom upoznamo sa svim novinama koje je Apple stavio ispred nas. Ne nedostaje ni sitnijih ni krupnijih noviteta, a mi ćemo se pobrinuti da za vas detaljno obradi najvažnije aspekte a u ovom postu predstavit ću vam jedan istinski highlight večerašnje prezentacije – aplikaciju Passbook.

Digitalizacija svega i svačega teško da je neka novost. Pisaće mašine odavno su nestale iz ureda, zamijenjene računalima oboružanim raznim Office programima; same knjige sve više čitamo na našim mobilnim (i ne tako mobilnim) uređajima i da ne nabrajam dalje, gomila je primjera. U ne tako dalekoj budućnosti moći ćemo zaboraviti na papirnate ulaznice, kupone i razne vaučere, oni će ekološki prihvatljivo i vrlo praktično biti pristuni na zaslonima naših smartphonea a prvi ozbiljan korak u tom pravcu je Appleova Passbook aplikacija. Zašto kažem da je to prvi ozbiljan korak? Pa, ekipa iz Cupertinoa sigurno se nije prva dosjetila nečeg ovakvog, ali sa svojom pažnjom prema detaljima, nedvojbenom prašinom koja se za ovom kompanijom diže u posljednjih nekoliko godina (i milijunskim brojkama korisnika njihovih mobilnih uređaja), oni su najbolji kandidati za lansiranje trenda elektrifikacije popratnih sadržaja naših lisnica.


Kako će cijela stvar funkcionirati? Passbook će vam omogućiti da pomenute ulaznice, kupone pohranite na svoj iPhone, iPad, iPod touch. S obzirom da većina vlasnika ovih uređaja rijetko dom napušta bez njih, moći će si priuštiti da zaboravi (ili uopšte ne posjeduje) papirnate rođake ovih drangulija. Recimo, kupili ste ulaznice za kino. Passport će ih pospremiti u svoju memoriju skupa sa svim relevantnim informacijama kao što su: naziv filma, tačno vrijeme i datum prikazivanja, broj sjedala a po potrebi će vam prikazati i podsjetnik da slučajno to ne bi ste propustili. Na dnu će se nalaziti QR kod koji će uposlenici moći skenirati umjesto da vam pocijepaju kartu. Zgodan trik je da (ukoliko je omogućeno) kupon koristi GPS podatke sa vašeg uređaja. Dobili ste kupon, recimo nekog dućana koji prodaje kozmetičke preparate. Nanese li vas put u njegovu blizinu dobit će te prikladnu notifikaciju o tome. Dakle, efikasno ste uštedjeli vrijeme i živce koji bi vam inače bili potrebni da obavite ove radnje.



Sada, na žalost, dolazimo do gorkog dijela ove priče. Da bi Passbook zaživio na našim prostorima trebat će dosta novaca, spremnost vlasnika na suradnju i jedno debela promjena u shvatanju većine naših žitelja te bi se to moglo pokazati kao prilično mukotrpan proces. Ovaj servis će svoje “vatreno krštenje” dobiti prvo u SADu i nekim drugim zapadnim zemljama. Ukoliko Apple uspije svoje korisnike motivirati da koriste Passbook, slične aplikacije će se naći i na Android i Windows Phone uređajima. Koliko će vremena proći dok ovakav način distribucije zaživi kod nas, stvarno ne bih da nagađam.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

1 коментар:

  1. Анониман12. јун 2012. 14:36

    Evo, ja cu da nagadjam koliko vremena ce trebati da ovakvo nesto zazivi kod nas - nikad, a mozda ni tad! Balkan :(

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: