Pronađi članak:

12. 6. 2012.

Novi MacBook Pro - Retina: Sve što trebate da znate


Novi Retina MacBook Pro je definitivno neočekivano parče hardvera sa sinoćnjeg WWDC 2012 konferenciji.

Svi smo očekivali poboljšani MacBook Pro a dobili smo potpuno novo čudo sa najnovijom tehnologijom kojom raspolaže Apple. Retina ekran sa 5.1 miliona piksela, flash arhitektura, Quad-core Intel i7 procesori, debljine svega 1,8 cm, težine nešto preko 2kg.



Ovo je prvi laptop sa Retina ekranom i time ekran sa najvećom rezolucijom na svetu kada su u pitanju laptopovi.



Dostupan je u veličini samo od 15,4 inča dijagonale ekrana u koje je spakovano 5.1 milion piksela koji su toliko gusti da ljudsko oko ne može da ih diferencira. Stoga je rezolucija 2880x1800 piksela.

Retina smanjuje odsjaj i održava boju i kvalitet pa ima 29% veći kontrast nego standardni MacBook Pro ekrani. Ko ima MacBook Pro, zna koliko su oni već napredni. Ugao gledanja je 178 stepeni sto je praktično vidljivo sa svig strana podjednako jasno.

Ova slika (klik za punu veličinu) je u originalnoj Retina rezoluciji:





MBP je kompletno zastnovan na Flash arhitekturi. Umesto tradicionalnih hard diskova korišteni su flash diskovi koji su i do četiri puta brži. Oni su izdržlivi i nečujni i mogu se proširiti do 768GB.



Najveći deo unutrašnjosti zauzima baterija od 95W koja omogućava 1000 punjenja i pražnjenja i do 30 dana stand-by vremena sa instant paljenjem. Sa novom opcijom u Mountain Lionu - PowerNap ovo omogućava da računar bude osvežen i dok je u Sleep modu. Inače baterija omogućava čak 7h rada.



MBP dolazi sa najnobijom i najbržom quad-core procesorskom tehnologijom koja je dostupna na tržištu. Intel Core i7 Ivy Bridge tehnologija sa 22-nanometarskom mikroarhitekturom je najbrži procesor na laptopu. Brzine do 2,7GHz, 6MB keša, Turbo Boost brzine do 3,7GHz. Podržano je do 16GB super brze 1600MHz-ne memorije.





Grafika je bazirana na Kepler arhitekturi sa 1GB video memorije. Kartica NVIDIA GeForce GT 650M pruža brzine do 60% veće nego na bilo kom drugom laptopu. A ovo je dovoljno da pokreće Retina sadržaj bilo da je HD video ili RAW foto materijal.



Od konekcija poseduje dva Thunderbolt porta, dva USB 3.0 porta, HDMI port, SDXC slot. Od beŽičnih tehnologija tu je 802.11n Wi-Fi5, Bluetooth 4.0.



Novi sistem zvučnika i dvojaki mikrofon i 720p HD kamera su odlični za video pozive sa svim ostalim iUređajima.

Pogledajte video demo:



Od ostalih stvari vredi napomenuti:

  • Multi-touch trackpad sa tastaturom koja ima pozadinsko osvetljenje
  • Softver koji je optimizovan za Retina ekran

Dostupan je već danas na ovoj adresi sa početnom cenom od 2,199.00 dolara.

Evo kompletne tehničke specifikacije (klik na sliku za punu veličinu):



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: