Pronađi članak:

30. 7. 2012.

Safari 6: Šta je sve novo?



Verzija 6.0 donosi nam neke novitete u korisničkom sučelju, ali i one koje će koristiti developeri Web stranica i aplikacija. Prije svega treba napomenuti kako su neki noviteti dostupni isključivo na novom operativnom sustavu tako da ćemo pokraj tih značajki staviti oznaku [ML]. Krenimo redom.

Iako ostali popularni preglednici poput Google Chromea, Firefoxa, Opere, … već duže vrijeme koriste polje za unos adrese ujedno kao i polje za pretraživanje, Apple nam tek u ovoj verziji Safarija donosi tu mogućnost pod nazivom ‘Smart Search Field‘.

Nekih specijalnih noviteta kod ove značajke nema jer je istih mogućnosti kao i u ostalim preglednicima. Ovisno o tome što upisujete, Safari automatski prepoznaje je li to neko web odredište, ključne riječi za pretragu Interneta ili vaših zabilješki i povijesti.



Tab View [ML]

Do sada, između otvorenih tabova mogli ste se prebacivati na dva načina. Klikajući na njih ili korištenjem kratice Ctrl+Tab. Nova značajka ‘Tab View’ dopušta vam korištenje touchpada pa tako ‘pinchanjem’ dobivate pregled svih otvorenih tabova sa realnim sadržajem, između njih pomičete se swipeanjem lijevo ili desno, a da bi odabrali jednostavno tapnete na trenutno označenom tabu.

iCloud Tabs [ML]

Izdavanjem Mac OS X Mountain Liona, Apple se zbilja potrudio povezati svoje OS X i iOS uređaje. Tako ovom značajkom jednostavno nastavite surfati na svom Macu upravo tamo gdje ste prestali na iPadu ili iPhoneu (i obrnuto). Još jedna od mogućnosti je pregled svih otvorenih tabova na svim uređajima koje posjedujete.

Built-in sharing [ML]

Uz ovu značajku, dijeljenje sadržaja nikada nije bilo lakše i brže. Na jednom mjestu, stranicu odnosno sadržaj možete poslati na email (kao link ili PDF privitak), koristeći Messages aplikaciju ili već uobičajeno Facebookom ili Twitterom.

Sigurnost i privatnost Safari je uvijek shvaćao ozbiljno. Tako novi Safari donosi poboljšane mogućnosti pri korištenju Privatnog pregledavanja kao i novu ‘Do Not Track‘ značajku koja onemogućava stranicama koje posjećujete da vas prate.

Offline Reading List

S ovom značajkom Apple nas je već upoznao no od sada, stavljanje sadržaja s više stranica na Offline listu čitanja povući će sav sadržaj u memoriju kako bi mogli bezbrižno pregledati listu i kada niste spojeni na Internet.

Developeri web stranica i aplikacija nisu mogli biti sretniji izdavanjem novog Safarija 6 koji je prepun programerskih mogućnosti i rješenja za postizanje najboljeg i najbržeg doživljaja surfanja na Internetu.

Web Audio API jedna je od novih mogućnosti za developere koja omogućava kreiranje interaktivnih i sadržajem bogatih web stranica (poput igara ili simulatora instrumenata). Ovaj API pruža bolju kontrolu nad zvukom, njegovom manipulacijom kao i smanjivanje latencije na audio efektima. Isto tako, omogućava procesiranje zvuka iz HTML5 sadržaja, primjenu audio efekata, doradu i procesiranje zvuka direktno iz JavaScripta.

CSS filters značajka je koja će razveseliti mnoge dizajnere web stranica i aplikacija. Kreiranje naprednih filtera i efekata poput blura i gradienta ili korekcija svjetline, zasićenosti boje puno je lakše i brže uz pomoć hardwareskog ubrzanja za brzo i uglađeno prikazivanje.

Mounatain Lion donosi nam jedinstveni Notification centar, a novi Safari 6 donosi programerima mogućnost da njihove stranice, aplikacije ili dodaci za Safari korisnike obavještavaju upravo kroz zajednički Notification centar.

Novi Safari 6 počinje shvaćati HTML5 veoma ozbiljno tako dvije nove značajke omogućavaju potpunu kontrolu nad medijskim sadržajem. ‘HTML5 timed text tracks‘ značajka omogućava kontrolu nad tekstom koji se pojavljuje s medijskim sadržajem poput naslova, podnaslova, opisa i video poglavlja dok ‘HTML5 media synchonization‘ značajka programerima daje jednostavnost precizne kontrole nad integracijom multimedijskih elemenata.

Poboljšana je podrška za JavaScript pa tako novi Safari podržava JavaScript standard ECMA 262 verzije 5.1 koji nudi nove, napredne mogućnosti interaktivnih web aplikacija. Detekcija Privatnog pretraživanja u dodacima za Safari povećava sigurnost i privatnost korisnika, a dodana je i mogućnost uređivanja članaka u Safari Readeru kroz dodatne CSS stilove.

Redizajnirani Web Inspector

Svaki developer i dizajner web stranica i aplikacija sigurno je koristio neke dodatke Internet preglednika koji su mu omogućavali dublji ulazak u samu stranicu, njen kôd i ostale elemente. Novi Web Inspector može se pohvaliti novim i korisnim funkcijama koje će sigurno omogućiti detaljnije, bolje i lakše uređivanje stranica.

Uz sve nove nabrojane značajke novi Safari donosi brži no ikad Nitro JavaScript engine koji iskorištava punu mogućnost vašeg Maca. Tako da će te veoma rijetko osjetiti bilo kakvo trzanje pri surfanju. Također novosti su i u renderiranju CSS sadržaja, hardwareskom ubrzanju, iscrtavanju 2D objekata što čitanje i skrolanje čini ugodnijim.

Mogli bi reći kako se Apple zbilja potrudio oko novog Safarija nudeći novitete svima koji su povezani s njim (i korisnicima i programerima). No da nije sve tako savršeno govori nam službeni Apple forum gdje se korisnici žale na novi prikaz tabova koji sada poprimaju određeni postotak slobodnog prostora pa tako ukoliko imate jedan tab on je širok 100% vašeg prozora, ukoliko imate 2 onda je svaki 50% itd., što je novitet u korisničkom sučelju koji se očigledno nije svidio korisnicima koji su navikli na jednaku širinu tabova. Hoće li to Apple ispraviti u nekom sljedećem updateu? Vidjet ćemo.



Još jedna velika novost je i ta da je od ove verzije (6.0) Safari dostupan isključivo za Mac korisnike. Neke glasine kruže kako je nekoliko trenutaka nakon izdavanja postojao link za skidanje i za PC, no ubrzo je maknut, a iz Applea su naveli kako je nova verzija Safarija dostupna kroz App Store (za Lion), a da je u Mountain Lionu već instalirana.

Također, više nema ni mogućnosti za skidanjem starije verzije za PC, jer vas link za skidanje vodi na stranice novog Safarija. Zašto je došlo do ovakve odluke ostaje nam samo za pretpostaviti.

Safari 6 besplatno za vaš Mac možete preuzeti odavde.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: zimo

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: