Pronađi članak:

11. 12. 2012.

Pametni telefoni osvajaju Srbiju



Zastupljenost “pametnih telefona” (smartphone) na srpskom tržištu kreće se oko 15 odsto, korisnici se najčešće opredeljuju za Samsung ili Nokia telefone, a dominantni operativni sistem je Android.

Iako su im cene često na nivou prosečne srpske plate, pa čak i veće, građani ne zaostaju za svetskim trendovima jer novi proizvodi na naše tržište dolaze otprilike u isto vreme kada i u ostalim zemljama, ocenili su Tanjugovi sagovornici.

Menadžer sektora za mobilne uređaje i dodatnu opremu u kompaniji “VIP mobile” Aleksandar Vukosavić kazao je da oko četvrtine pretplatnika ovog operatora koristi smart telefone.

Korisnici najčešće kupuju telefone srednjeg cenovnog ranga, mada se u poslednje vreme primećuje značajno veća prodaja najskupljih telefona, među kojima najzapaženije mesto zauzima najnoviji predstavnik Galaxy S serije, čuvena ''trojka''.




Cena je presudan faktor u odlučivanju, a ukoliko postoji više uređaja slične cene, korisnici uglavnom upoređuju veličinu ekrana i kvalitet kamere, kazao je Vukosavić i dodao da takođe u zavisnosti od tipa korisnika, dizajn i sam brend mogu da budu presudni za izbor uređaja. Prema njegovoj oceni, tržiste smart telefona u Srbiji ne zaostaje za drugim tržistima u Evropi.

Na prste se mogu nabrojati modeli mobilnih telefoana, koji nisu stigli kod nas ubrzo nakon neke od svetskih premijera.



Menadžer terminala u Telenoru Ivan Stojanović naveo je da u toj mreži oko petine korisnika ima smart telefon. Iako je vodeći operativni sistem Android, sledeća godina će, kako je naveo, biti posebno zanimljiva u smislu konkurencije jer se očekuje veća dominacija Windows operativnog sistema.

Govoreći o proizvođačima, Stojanović je istakao da na tržištu Srbije najveći udeo imaju Nokia i Samsung, ali se korisnici opredeljuju i za HTC telefone.

Uglavnom se prilikom izbora oslanjaju na savete prijatelja, rođaka, onih koji su već imali iskustva sa telefonom za koji su zainteresovani, ali ih, pored cene za neki uređaj često opredeljuje i lojalnost prema određenom brendu, posebno ako su ranije bili zadovoljni njihovim uređajima, objasnio je Stojanović.

''Može se reći da dve trećine ljudi u naše radnje ulazi sa već izgrađenim mišljenjem o tome šta želi da kupi, koju platformu ili brend'', naveo je on.

Sve veća dostupnost i upotreba smart mobilnih telefona donela je novi fenomen, a to je potreba da se u svakom trenutku bude on line. Povećanju upotrebe mobilnog interneta, kako objašnjava Stojanović, doprinela je činjenica da su sadržaji, koje su ranije bili dostupni na kućnim računarima, sada su prilagođeni ''malim ekranima'' tj. pametnim telefonima i mogu da se gledaju u hodu.

Apple – (Ne)moguća misija?

“Slaba tačka” domaćeg tržišta je činjenica da ni jedan operator u ponudi nema iPhone telefone, iako je kompanija Apple nedavno predstavila već petu generaciju ovog uređaja. Kako navode predstavnici sva tri mobilna operatera, činjenica je da je Apple veoma striktan prilikom pregovora i uvođenja uređaja na nova tržišta.

''Naša je prednost to što smo član Telekom Austrija grupe, jer je ona na većini tržišta na kojima posluje uvela iPhone, tako da intenzivno radimo na tom projektu'', dodao je Vukosavić.

Sa druge strane, Stojanović je kazao da je Telenor globalni partner Applea sa kojim sarađuje na mnogim tržištima, pa se nada da će tako biti i u Srbiji.

On je podsetio da je Telenor pre dve godine uveo uslugu Telenor klik koja je ljudima sa klasičnim telefonima dala mogućnost da koriste neke od funkcija naprednih telefona, bez dodatnih investicija u nove uređaje.

Šef Službe za odnose s javnošću Telekoma Srbija Viktor Štrbac rekao je da se gotovo svaki drugi korisnik, koji telefon kupuje uz izabrani mt:s postpejd tarifni profil, odlučuje za smart telefon.

U ponudi su, pored Androida, koji koristi više proizvođača, najzastupljeniji ''Simbijan“ operativni sistem kompanije Nokia, zatim Windows Mobile, kao i smart telefoni Blackberry koji imaju sopstveni operativni sistem, naveo je Štrbac.




Govoreći o domaćem tržištu, Štrbac smatra da više od 15 odsto građana u Srbiji koristi modele smart telefona, što je ispod proseka u odnosu na razvijene evropske zemlje ili druga tržišta kao što su SAD, Japan ili Južna Koreja.

U svetskim okvirima, prodaja smart telefona je još prošle godine nadmašila ukupnu prodaju računara (PC i laptop), a očekuje da će 2013. biti prodato dvostruko više mobilnih uređaja odnosno smart telefona i tablet računara', naveo je on dodavši da će sasvim sigurno takav trend sa nešto manjim zakašnjenjem doći u Srbiju.

Upravo je pojava smart telefona i raznovrsnih aplikacija doprinela tome da mobilni telefoni postanu mini računari koji omogućavaju prijem i slanje elektronske pošte, čuvanje i razmenu fajlova, zatim pristup informativnim i zabavnim sadržajima putem interneta ili posebnih aplikacija, gledanje video klipova, igranje igrica.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: